AMAZON

Snimljen član najugroženijeg plemena na svijetu: Prijete im drvosječe, rudari i trgovci drogom

Pripadnik plemena Ava Amazon. Screenshot

Avaz.ba

24.7.2019

Izvanredan snimak izbliza u amazonskoj prašumi u sjevernoj državi Maranhao, prikazuje plemenskog čovjeka koji u ruci drži veliki nož čiju oštricu podiže do lica dok gleda osobu koja ga snima. 

Ovaj snimak objavila je autohtona medijske grupe koja želi da podigne svijest o prijetnji koju predstavljaju ilegalne drvosječe, rudari i trgovci drogom.

Riječ je o pripadniku plemena Ava Amazon, čiji članovi gotovo nemaju nikakav kontakt sa vanjskim svijetom. 

Kada je vidio da ga snimaju, sa kolegom lovcem se sakrio u rastinje.

Ovo pleme je nevladina organizacija "Survival International" opisala kao najugroženije pleme na svijetu, pošto je pratila ubistva od strane drvoseča, koji često okružuju i uništavaju njihovo prirodno stanište.

Vjeruje se da mnogi žive u izolovanim dijelovima prašume. Mnogi članovi zajednice su bili primorani da napuste šumu, ali neki ostaju u samoizolaciji.

- Nadamo se da će ovaj snimak proizvesti nešto pozitivno. Nadamo se da će imati uticaja širom svijeta kako bi se pomoglo u zaštiti naših ljudi i naše šume - rekao je autor video snimka.

Video također prikazuje koplja među drvećem i grmljem u šumi, ukazujući na to da su i ostali članovi plemena bili prisutni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.