NAPADI

Borbe ljudi i životinja u BiH: Blažo Grković rukama ubio medvjeda, divlje svinje usmrtile lovca, lisica napala policajca...

Nerijetko se u napadima susretnu s vlasnicima oči u oči, što bude kobno

Brutalni napadi životinja sve su češći. Agencije

A. KAPO

29.7.2019

Gladni medvjedi, šakali, lisice, vukovi i divlje svinje, tumarajući šumama u potrazi za hranom, spuštaju se sve češće i do prvih kuća, gdje najčešće napadaju domaće životinje – od kokoši do stoke. No, u napadima se nerijetko susretnu s vlasnicima oči u oči, što bude kobno.

Takav susret, koji niko ne bi poželio, imao je Novo Tomić (48) u selu Selačka kod Kotor-Varoši. Nesretnog čovjeka napao je medvjed. Muškarac je zasijao zob te primijetio da mu divljač jede ljetinu pa je odlučio otići u njivu i sa puškom riješiti problem s divljači.

U borbi na život i smrt muškarac se uspio izvući i pozvati pomoć. Prethodno je usmrtio medvjeda, koji mu je otkinuo lijevo stopalo i dio lijeve potkoljenice.

Iako je javnost šokirana, ovakvi napadi su se i ranije dešavali.

Ubio medvjeda golim rukama

Blažo Grković (48) iz sela Vrba kod Gacka (BiH) može se, također, pohvaliti da je preživio susret s divljom životinjom. Grković je, naime, udavio medvjedicu koja ga je napala dok je čuvao ovce na livadi. U teškoj borbi Grković je zadobio povrede po cijelom tijelu, a zubi krvoločne životinje prošli su mu kroz kosti ruku i nogu.

On je ispričao da je u tom trenutku u džepu imao samo malu sjekiru. Borbu je opisao kao "prsa u prsa".

- U jednom trenutku, jedna ruka mi je bila u medvjedovim šapama, a drugom sam ga držao za grkljan dok nije pao – ispričao je tada Blažo.

Branio stado pa platio glavom

U mjestu Ravno 2009. godine divlje svinje ubile su Smaila Nazdrajića (69). On je čuo veprove oko kuće i izašao je van kako bi ih istjerao. Pretpostavlja se da je Smail svoje stado htio odbraniti od nasilnih životinja. Napad je prijavio Smajin sin Zijo.

Divlja svinja usmrtila lovca

Lov u selu Donji Malovan BiH 2009. godine završio se tragično. Ranjena divlja svinja napala je i ubila lovca Stevana Kalinića (50). Lovci su krenuli u lov te su ranili divlju svinju. Odlučili su pratiti njen trag krvi, što je ispalo kao kobna greška, jer se životinja okrenula i usmrtila nesretnog Kalinića.


Grković preživio napad - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Lisica napala graničnog policajca

Zbunjena lisica zalutala je prije nekoliko godina na Granični prijelaz Stara Gradiška između BiH i Hrvatske. Granični policajci ostali su zatečeni kad je ispod zaustavljenog vozila izašla lisica. Ne obazirući se na ljude, krenula je prema parkingu. Čudno se ponašala pa je policajac krenuo za njom kako bi upozorio kolege. U tom trenutku, lisica je krenula prema policajcu. Zarežala je na njega. Uvjeren da je životinja bijesna, policajac je izvadio oružje i ustrijelio je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.