NA DANAŠNJI DAN

Rođeni Henri Ford i Arnold Švarceneger, Urugvaj postao prvak svijeta u fudbalu, Apolo 15 spustio se na Mjesec

Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su sporazum o prekidu vatre na Kipru

Neki od događaja koji su se desili na današnji dan. Agencije

Avaz.ba

30.7.2019

- 1419. U Pragu se odvila "prva praška defenestracija" koja je bila jedan od povoda Husitskih ratova (1419 - 1436).

- 1784. Umro Denis Didero (Diderot), francuski filozof i književnik, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije 18. stoljeća, jedan od pokretača i najznačajnijih autora velike francuske Enciklopedije.

- 1818. Rođena Emili Bronte (Emily Bronte), engleska književnica irskog porijekla, koja se proslavila romanom "Orkanski visovi". Riječ je o djelu koje prerasta okvire tipičnog realističkog romana i, kao pravo remek-djelo, odolijeva svakom pokušaju tipizacije.

- 1863. Rođen Henri Ford (Henry Ford), američki industrijalac, osnivač "Ford Motor Companyja". Uveo je pokretne trake u autoproizvodnju i izazvao revoluciju u industriji koja je imala ogroman utjecaj na današnje industrijsko poslovanje, ali i kulturu općenito.

- 1898. Umro Oto fon Bizmark Šonhauzen (Otto von Bismarck Schönhausen), njemački državnik i ujedinitelj Njemačke. Bio je prvi kancelar ujedinjenog Njemačkog carstva, predsjednik vlade punih 28 godina, do 1890. godine, kada je podnio ostavku pod pritiskom cara.

- 1898. Rođen Henri Mur (Henry Moore), jedan od najvećih britanskih i svjetskih vajara 20. stoljeća. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mjestima, kao što su zgrada UNESCO-a u Parizu i Centar "Lincoln" u Njujorku.

- 1930. Urugvaj je u Montevideu pobjedom u finalu Prvog svjetskog nogometnog prvenstva nad Argentinom od 4:2 postao prvi svjetski prvak u nogometu.

- 1935. U Velikoj Britaniji je objavljena prva džepna knjiga "Penguin book" prema ideji Alena Lejna (Allen Lane) da napravi "knjigu koja će imati cijenu kao 10 cigareta". Prva knjiga bila je "Ariel" Andrea Mauroisa.

- 1947. Rođen Arnold Švarceneger (Schwarzenegger), austrijsko-američki filmski glumac, političar i bodibilder. Poznat po ulozi u akcijskim filmovima "Terminator", "Commando", "Predator", "Last Action Hero" i drugih.

- 1971. Američki svemirski brod Apolo 15 s kosmonautima Dejvidom Skotom (David Scott) i Džejmsom Irvingom (James Irwin) spustio se na Mjesec.

- 1971. U sudaru japanskog borbenog i putničkog aviona Boeing 727 poginule su 162 osobe.

- 1974. Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su sporazum o prekidu vatre na Kipru.

- 1997. U eksplozijama bombi dvojice arapskih bombaša samoubica na prepunoj jerusalemskoj tržnici poginulo je 18, a ranjeno najmanje 170 ljudi.

- 2002. Predsjednici Demokratske Republike Kongo i Ruande Džozef Kabila (Joseph Kabila) i Pol Kagame (Paul Kagame) potpisali mirovni ugovor radi okončanja građanskog rata koji je počeo 1998. i u kojem je od gladi ili nedostatka medicinske njege umrlo više od 2,5 miliona ljudi, uglavnom civila.

- 2003. U meksičkom gradu Pueblu sa pokretne trake sišla posljednja u svijetu "stara" Volkswagen Buba, koja je, praćena TV kamerama, odmah krenula na prvu, a ujedno i posljednju vožnju prema muzeju u njemačkom Volfsburgu.

- 2007. Umro Ingmar Bergman, švedski filmski i pozorišni reditelj i scenarist koji se smatra jednim od najvećih i najutjecajnijih predstavnika modernog filma. Zajedno s Federikom Felainijem (Federico Fellini), smatra se jednim od najpoštovanijih i najutjecajnijih reditelja dvadesetog stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.