EGZOTIČNE DESTINACIJE

Maču Pikču: Grad skriven u oblacima

Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Peruu

Edina ŠALJA

4.8.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Peru je zemlja čijoj je mistici nemoguće odoljeti. Destinacija fascinira bogatom historijom, dinamičnim pejzažima i slikovitim prizorima. Također, Peru je poznat i kao dom drevne civilizacije Inka. Jedna od glavnih turističkih atrakcija u Peruu, skriven u oblacima, je sveti grad Inka Maču Pikču. 

Skriveni grad

Zahvaljujući svojoj skrovitoj poziciji, španski osvajači grad nikada nisu pronašli, pa samim time niti opljačkali i uništili. Okružen visokim brdima te često natkriven kišnim oblacima, bio je poznat tek pojedincima i lokalnom stanovništvu. Nakon što je 400 godina bio sakriven od očiju svijeta, mladi arheolog Hajram Bingam (Hiram Bingham) s američkog univerziteta "Yale" otkrio je 1911. godine grad. Hajram Bigam predstavio ga je široj javnosti i ovo je vjerovatno jedno od najvećih otkrića u historiji arheologije.

Misterija za arheologe

Usred tropske planinske šume na istočnim obroncima Anda, građevine Maču Pikčua neprimjetno se uklapaju u prirodnu okolinu. Lijepi izrađeni kamen, uređena polja i sofisticirani sistem navodnjavanja svjedoči o arhitektonskoj, poljoprivrednoj i inženjerskoj snazi civilizacije Inka. Građevine su vrhunski primjeri tehnike građenja Inka. Zidine grada izgrađene su od ogromnih blokova kamenja, od kojih su neki teški i 50 tona, bez korištenja maltera.

Glavna svrha Maču Pikčua još uvijek je misterij za velik broj arheologa. Neki nagađaju da je to bilo mjesto za obrede, drugi kažu da je bio vojna utvrda, dok treći tvrde da je to bilo svojevrsno odmaralište za članove plemstva.

Sveti grad Inka

Arheolozi su identificirali nekoliko različitih sektora koji zajedno čine grad, uključujući poljoprivrednu zonu, stambeno naselje, kraljevski dio i sveto područje.

Sveti grad Inka ograđen je odbrambenim zidom na jedinoj pristupačnoj strani, dok su ostale tri okružene poljoprivrednim terasama koje su smještene na vrhovima nepristupačnih litica. Nevidljiv je iz doline rijeke Urubamba, dok se s njega pruža savršen pogled i mogućnost potpunog pregleda nad čitavim okolnim područjem.

Maču Pikču je smješten na istočnim obroncima Anda na visini od 2.430 metara. Pretpostavlja se da je izgrađen sredinom 15. stoljeća za oko hiljadu stanovnika. U Svetom dijelu nalaze se glavne građevine Maču Pikčua: Intihuatana, Hram Sunca i Hram tri prozora, posvećene vrhovnom božanstvu – Bogu Sunca zvanom Inti.

Intihuatana je ritualni kamen, koji ustvari predstavlja astronomski sat ili kalendar civilizacije Inka. Svake godine 21. marta i 21. septembra, tačno u podne, Sunce se nalazi iznad glavnog kamenog stupa i ne prikazuje nikakvu sjenu, pa se u prošlosti mislilo da je spomenik "privezivao" Sunce za sebe. Lokalna legenda kaže ako osoba s jakim čulima prisloni čelo na dotični kamen, Intihuatana će mu pokazati jednu od vizija duhovnog svijeta.

 Mjesto prepuno tajni

Stotinu godina nakon gradnje grad Maču Pikču je napušten. Ne zna se pouzdano zašto. Najčešće dvije teorije su da je vjerovatno napušten za vrijeme španskih osvajanja Latinske Amerike ili da je stanovništvo pomrlo od sifilisa koji su donijeli Španci, a na koji Inke nisu imale nikakav imunitet. Malo toga se zna pouzdano o Maču Pikču, što samo pridonosi mistici ovog mjesta prepunog tajni i nepoznatoga.

Pored udomaćenih ljama, cijelo područje je i ornitološki rezervat s više od 420 ptičijih vrsta, što je samo još jedan od razloga zašto je 1983. godine UNESCO proglasio "izgubljeni grad" svjetskom kulturnom baštinom.  

Remek djelo arhitekture i jedinstveno svjedočanstvo civilizacije Inka je 2007. godine proglašeno i jednim od 7 novih svjetskih čuda. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.