ISTRAŽIVANJA

Jasno je zašto ga ne žele legalizirati: Na koji način kanabis liječi mnoge bolesti

Ovih dana Luksemburg je najavio da će omogućiti legalizaciju i u rekreativne svrhe

Ljekovita svojstva. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

8.8.2019

Svjetska farmaceutska industrija godinama je pokušavala na sve načine spasiti svoje tržište teško stotine milijardi dolara zabranjujući legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Mnoge države međutim odobrile su proizvodnju i korištenje u medicinske svrhe, a ovih dana Luksemburg je najavio da će omogućiti legalizaciju i u rekreativne.

U različitim zemljama medicinski kanabis izdaje se uz recept oboljelima od bolesti za koje je dokazana njeno pozitivno djelovanje. 

Neke od bolesti kod kojih kanabis pomaže su:

Rak i hemoterapija

Indijska konoplja najviše je poznata po svom djelovanju protiv raka, zbog čega je brojni oboljeli pokušavaju ilegalno nabaviti.

U istraživanjima je dokazano da konoplja zaista ima antitumorska svojstva, ublažava bol i vraća apetit oboljelima od karcinoma.

Aktivne tvari iz kanabisa – kanabinoidi – ublažavaju mučninu i povraćanje tokom hemoterapije i sprečavaju neželjene posljedice.

Astma

Aktivni sastojci kanabisa proširuju dišne puteve, zahvaljujući čemu ublažavaju napadaje astme.

Glaukom

Istraživači još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća uvjeravaju da je medicinski kanabis učinkovit protiv glaukoma, jednog od vodećih uzroka sljepila.

Kanabis smanjuje očni pritisak koji uzrokuje oštećenje optičkog živca.

Artritis

Medicinski kanabis koristan je protiv hroničnih bolova.

Pacijenti s reumatoidnim artritisom navode da im kanabis ublažava bol i upalu te da im pomaže da bolje spavaju. 

Multipla skleroza

Studija dovršena ove godine pokazala je da kanabis pomaže oboljelima od multiple skleroze s mišićnim grčenjem.

Većina oboljelih tvrdi da im kanabis ublažava bol u rukama i nogama.

Alchajmerova bolest

"Scripps Research Institute" u Kaliforniji 2006. je otkrio da THC, aktivna tvar u kanabisu, usporava nastanak Alchajmerovih pločica u mozgu.

Također, usporava stvaranje skupova bjelančevina koje narušavaju spoznaju i pamćenje.

Epilepsija

Istraživanje koje su proveli istraživači pri Univerzitetu "Virginia Commonwealth" utvrdilo je da sastojci u prirodnom kanabisu igraju važnu ulogu u sprečavanju epileptičnih napada.

Depresija

Istraživanje iz 2005., koje je obuhvatilo 4.400 učesnika, utvrdilo je da povremeno korištenje kanabisa smanjuje depresiju i tjeskobu.

Zabrana

Dr. Lester Grinspoon, profesor na Harvardu, kaže da iako mnogi farmaceutski lijekovi uzrokuju značajne neželjene popratne pojave, pa čak i smrt, nijedan čovjek nije umro od kanabisa. 

Pa zašto onda mnoge zemlje i dalje ne dozvoljavaju upotrebu kanabisa u medicinske svrhe?

Krivica bi mogla da leži na farmaceutskoj industriji i njenom snažnom uticaju na političare.

Jer kada bi medicinski kanabis bio legalno dostupan, prodaja određenih lijekova bi opala I prihodi farmaceutskih kompanija bi se smanjili.  

Britanski istraživači tvrde da je kanabis mnogo manje štetan po zdravlje ljudi nego alkohol i nikotin, koji su legalni.

Iskustva

Dr. Hanuš se već 43 godine bavi istraživanjem i primjenom kanabisa u medicinske svrhe, dok je njegov kolega Kanađanin dr. Pol Hornbi u istom poslu – 15 godina.

Kroz Polovu ordinaciju prošlo je oko 4.000 ljudi, a kao o najsvjetlijem primjeru iz prakse priča o jednoj 14-godišnjoj devojčici koja je prije dolaska kod njega svaki dan imala epileptične napade.

- Kada je vidjela da nikakvi lijekovi ne pomažu, majka ju je dovela kod mene kako bih joj propisao oralnu upotrebu kanabisa. Prvi efekti pojavili su se svega dvije nedjelje od dolaska… Baš toliko je trebalo da se napadi drastično smanje! Ljekari nisu vjerovali da će djevojčica doživjeti 15., a ja sam je prije nekoliko godina izveo na maturu! Od našeg prvog susreta prošlo je osam godina. Ona danas ima svega dva puta mjesečno napade. Mnogo je takvih priča… Imao sam i pacijenta koji je sa 160 centimetara visine i težinom od 116 kilograma terapijom kanabisa spao na 75 kilograma”, objašnjava dr Hornbi.

U Olomoucu u Češkoj I 50-ih godina prošlog vijeka ulje od kanabisa slobodno se koristilo pri liječenju pacijenata koji su imali herpes zoster ili aftozne čireve.

- Mi smo objasnili zašto kanabis ima ljekovito dejstvo i uspješno liječi sve teške bolesti. To vam je kao da je kanabiodni neurotransmiter u mozgu – brava, a određeni sastojci u kanabisu ključ, koji u reakciji sa “bravom” pokreće takve efekte da liječi organizam od bolest -  priča dr Hanuš ističući da se kanabis zvanično koristi za ublažavanje simptoma, ali da zapravo dokazano liječi rak.  

- Kanabis je najefikasniji lijek koji nam je priroda dala, baš zato je i nezakonit! Farmaceutska mafija, ovu milion puta provjerenu činjenicu krije decenijama, jer bi njenim objelodavanjem izgubili stotine milijardi dolara koje zarađuju trujući ljude lijekovima - tvrdi dr. Hornbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.