SVI TO RADIMO

U javnim WC-ima školjku sigurno prekrivate toalet-papirom: To je fatalna greška

Stvar je u tome što papir upija najviše bakterija

Nikada ne prekrivajte dasku s wc šolje. Ilustracija

Dž. B. / Avaz.ba

12.8.2019

Mnogi ljudi izbjegavaju koristiti javne toalete jer su im gadljivi, jer ih smatraju prljavima, što najčešće i jesu, ali i zbog straha da će tamo pokupiti nekakvu infekciju. 

Da bi koliko-toliko umanjile rizik, žene imaju naviku prekrivati ​​toaletnu školjku velikim količinama toaletnog papira, prije nego što sjednu na nju.

Prema riječima stručnjaka, prekrivanje WC školjke toaletnim papirom nije dobra odluka. Istraživanja su pokazala da postoji veći rizik od bakterijske kontaminacije ako je WC školjka obložena toaletnim papirom nego ako nije. Kako je to moguće?

Stvar je u tome što je toaletni papir onaj koji upija najviše bakterija. Bakterije se raspršuju kada se WC ispire vodom. Toaletni papir izrađen je od materijala koji imaju visoku sposobnost apsorpcije, što je idealno okruženje za razmnožavanje bakterija, dok su - vjerovali ili ne - WC školjke izrađene od materijala koji čak odvraćaju bakterije i sprječavaju njihovo razmnožavanje. 

Dr. Filip Tierno (Philip Tierno), mikrobiolog s New York University Medical Centera i stručnjak za tu temu, čak je izjavio da je površina školjke čistija od većine kuhinjskih sudopera. Tierno također tvrdi da je vjerovatnost zaraze bakterijama u javnim toaletima izuzetno mala.

Što možemo učiniti da WC bude čistiji i bez bakterija? Važno je zatvoriti poklopac WC-a prije ispiranja, jer stručnjaci kažu da je ovo najbolja preporuka za zaštitu od infekcije. To sprečava širenje bakterija. Ali savjetuje još nešto: 

- U toaletima što manje dodirujte površine. Redovno i temeljito pranje ruku ključ je zdravlja. Ruke treba oprati sapunom i toplom vodom. Važno je da ih dobro i temeljito operete. Zatim pazite da i kvaku dodirujete što je manje moguće.

Jeste li znali da je jedna od studija pokazala da se zapravo najviše bakterija nalazi na sušilicama za ruke? Bakterije se razmnožavaju u njima, a one se puhanjem zraka raspršuju svuda naokolo. Osim toga, mnogo je bakterija na česmama i kukama za vješanje. 

Na našem planetu nalaze se mikrobi, a mi kao njegovi stanovnici nosimo vlastite mikroskopski sitne mikrobe koje stalno razmjenjujemo s okolinom i jedni s drugima. Mikrobi se šire po cijelom ljudskom tijelu, nalaze se na koži i na sluznici.

Mikroorganizmi se nalaze i unutar naših crijeva i uključuju bakterije, gljivice, kvasce, viruse, a ponekad i parazite. Većina crijevnih bolesti nastaje prijenosom bakterija s ruku u usta zbog fekalne kontaminacije ruku, hrane i površina koje dodirujemo.

Ljudska koža je također prekrivena slojem bakterija i kvasovki koje djeluju kao vrlo učinkovit štit. To je u osnovi naš imunološki sustav koji nas štiti od "prljavih" patogena.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.