USPJEH

Rođen je oštećenih nerava, imao je govornu manu, djeca su ga mučila, a sada je živa legenda Holivuda

On je primljen 2011. godine u kuću slavnih zbog velikih zasluga za popularizaciju bokserskog sporta

Stalone u tri verzije. Arhiv

Piše: M. Ilić

14.8.2019

Nakon 40 godina filmske karijere, legendarnih uloga i više od dvije milijarde dolara zarade na bioskopskim blagajnama, nema nikakve sumnje da je Silvester Stalone (Sylvester Stallone) holivudska legenda i da već decenijama mediji pišu o svakom njegovom potezu. Međutim, postoji i nešto što ne zna mnogo Staloneovih obožavalaca.

Stalone je doslovno rođen namrgođen. Naime, 6. jula 1946. godine u jednoj njujorškoj bolnici, doktori su imali pune ruke posla da porode njegovu majku. Morali su da koriste forceps (akušerska kliješta).

Stalone. Arhiv

Izbačen iz 14 škola

Ismijavan zbog govorne mane i odbačen u školi, odlučio je, inspiriran bodibilding legendom Stivom Rivsom (Steve Reeves), da prati njegov put. Teretane su u to vrijeme bile rijetke i skupe, pa je, da bi izgradio svoje čuvene mišiće, odlazio u lokalni auto-otpad, gdje je trenirao snagu na starinski način.

On nije neko ko je bio preodređen za veliku akademsku karijeru. To se nije moglo očekivati od nestašnog dječaka sklonog čestim tučama. Izbačen je iz ukupno 14 škola, tako da je njegova mama Džeki izvodila prave bravure da ga izvuče iz nevolje, a školu je, na kraju, završio na Američkom koledžu u Švicarskoj.

Planinski vazduh i pozitivno okruženje su snažno utjecali na mladog Stalonea. Tamo su se dogodili i prvi kontakti sa glumom. Prve uloge ostvario je na časovima glume i školskim predstavama. Vrlo brzo se zaljubio u taj poziv.

Stalone. Arhiv

Frizer, čistač, čuvar

Kako bi uspio da upiše dobru školu glume, bio je spreman na svijet – ali i primoran da radi razne poslove. Bio je frizer, čistač lavovskih kaveza u zoološkom vrtu i bioskopski čuvar.

Malo je poznato da je, prije onog u kom smo imali priliku da uživamo, Stalone napisao nekoliko verzija scenarija za "Rokija".

Ideja je bila da Roki umire u drugom nastavku, a zatim i u petom. Međutim, što zbog fanova, što zbog činjenice da franšiza donosi ogroman novac, ovaj plan nije sproveden u djelo.

Italijanski pastuv je morao da savlada svoj strah od visine na najteži način – snimajući film “Alpinista” na Dolomitima, dok se klaustrofobije riješio snimajući “Svjetlost dana” u skučenom tunelu.

Dobio je velike pohvale za film “Zemlja policajaca” u kojem je igrao sa De Nirom, Kajtelom, Lijotom. Za potrebe uloge policijskog šerifa Fredija Helfina (Freddy Heflin), ugojio se 20 kilograma. To je dovelo do velikih zdravstvenih tegoba – dobio je visok krvni pritisak i probleme sa leđima.

Stalone u filmu "Svjetlost dana". Arhiv

Rambo najnasilniji film ikada

“Rambo 3” je svojevremeno ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najnasilniji film ikada. U filmu se pojavljuje 221 glumac, od toga ih 108 umire. U nastavku filma iz 2008. godine, producenti su se odlučili za korak dalje. Stalone je “skinuo” ni manje ni više 236 ljudi. To znači da je ubijao na svaki minut – dva i po čovjeka.

Oduševljen boks mečom Ali-Vepner, Stalone je odlučio da napiše scenario za film “Roki”.

Stalone u filmu "Rambo 3". Arhiv

Može scenario, ali ne i glumac

Radio ga je predano tri dana i 20 sati, dok je njegova supruga Saša tekst otkucavala na pisaćoj mašini. Nakon niza prepravki, producenti Irvin Vinkler i Robert Čartof su odlučili da otkupe scenario za 350 dolara, ali pod uvjetom da Stalone ne glumi u filmu. Uprkos činjenici da je imao trudnu ženu, nije prihvatio ponudu. Sa samo 100 dolara u banci, rizikovao je i osnovao sopstvenu firmu. Film je snimljen, a sve ostalo je istorija.

Stalone u filmu "Roki". Arhiv

Roki od tri metra i dvije tone

Postoji još jedna važna i poznata veza Stalonea s umjetnošću – slavna statua podignuta u čast Rokiju. Nalazi se u Filadelfiji, teška je dvije tone i visoka tri metra, a djelo je Tomasa Šumberga. Ova statua je postavljena poslije izlaska trećeg nastavka filma i finansirana je od strane grada. To je danas jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Americi. 

Posljednji nastavak “Rokija” je sniman na stvarnim pres-konferencijama i boks mečevima, pa je tako “pozajmljena” stvarna publika – baš kao i nevjerovatna atmosfera.

Statua Rokiju. Arhiv

Bokserska kuća slavnih

Samo jedan s ovog spiska je član bokserske kuće slavnih: Vladimir Kličko, Oskar de la Hoja, Mani Pakjao ili Silvester Stalone? Odgovor je Stalone! Primljen je 2011. godine, zbog velikih zasluga za popularizaciju bokserskog sporta.

Stalone. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.