OPREZ

Jezivo: Svaki dan čistila uši štapićima i umalo umrla od infekcije

Štapići mogu biti opasni. Ilustracija

Avaz.ba / Indekx.hr

18.8.2019

Svake večeri prije spavanja 37-godišnja Jasmine je čistila uši štapićima s pamučnom vatom. Nije ni znala koliku štetu tako radi samoj sebi dok nije skoro umrla.

- Godinama slabije čujem i povremeno imam šumove - napisala je za časopis That’s Life.

Do februara 2018. jedva je mogla čuti dvojicu sinova pa je odlučila posjetiti doktora. Dobila je antibiotike zbog infekcije i nastavila prakticirati svoju večernju rutinu.

Uskoro je počela uočavati smeđi iscjedak, a kratko nakon toga i krv. Ponovno je posjetila doktora. Pretrage su pokazale da je gotovo gluha na lijevo uho pa je poslana otorinolaringologu. Tada je CT otkrio da ima bakterijsku infekciju koja joj razara lubanju.

- Trebate hitnu operaciju - rekao joj je doktor i otkrio da će je u suprotnom infekcija ubiti.

“Dio lubanje iza uha bio je tanak poput papira”, kaže Jasmine čiju je priču prenio i New York Post.

Odmah je podvrgnuta operaciji kojom su doktori uspjeli očistiti sve dijelove zahvaćene infekcijom. Iako je njen slučaj ekstreman, doktori su složni da čišćenje ušiju štapićima nije zdravo.

- To može uzrokovati puno problema, posebno kod djece koja ga mogu gurnuti preduboko i oštetiti bubnjić. Čišćenje ušiju štapićima može dovesti do gluhoće - kaže otorinolaringolog dr. Aldo Londino.

Istraživanje iz 2017. pokazalo je da u prosjeku 34 djece svaki dan dolazi na odjel hitne pomoći zbog povreda zadobivenih čišćenjem ušiju štapićima. Više od 250 hiljada djece u periodu od 1990. do 2010. tako se povrijedilo, otkrilo je istraživanje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.