ZDRAVLJE

Doktori upozoravaju: Nemojte nikada držati roletne spuštenima, postoji dobar razlog zašto

Pokazalo se, dakle, da vitamin D nije jedina korist koju imamo od sunčeve svjetlosti

Pustite svjetlost u stan. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

25.8.2019

Iako s namjerom da sačuvate svoju privatnost, posebno ako živite u kući ili na nižim spratovima zgrade, svoje roletne tokom dana držite spuštenima, možda se predomislite nakon informacije da je sunce koje kroz prozore pustite u svoj dom korisno za vaše zdravlje, i to ne samo zbog vitamina D.

U magazinu "Science Daily" objavljen je članak u kojem se navodi da svjetlost koju kroz prozore pustite u svoj dom može ubiti bakterije iz prašine te, u skladu s tim, pomoći u smanjenju respiratornih problema.

Članak se referira na istraživanje koje je na Univerzitetu u Oregonu proveo tim sa dr. Ashkanom Fahimipurom na čelu.

Istraživači su u tri odvojene sobe izložili bakterije trima različitim uvjetima. Jedna soba bila je u mraku, druga izložena sunčevoj svjetlosti, a treća ultraljubičastim zrakama.

Nakon 90 dana istraživači su prikupili i proučavali rezultate iz svake sobe. Pokazalo se da postoji povezanost između izloženosti svjetlu i broja bakterija u prašini, piše Zadovoljna.hr.

Mračna prostorija pokazala se prikladnijom za život i razmnožavanje bakterija i u njoj ih je u prosjeku bilo za 12 posto više. U prostorijama izloženim dnevnoj svjetlosti i UV svjetlosti, samo je 6,8, odnosno 6,1 posto bakterija bilo održivo.

Osim toga, bakterije iz mračne prostorije bile su povezanije s uzrokovanjem respiratornih problema od bakterija iz druge dvije sobe.

Pokazalo se, dakle, da vitamin D nije jedina korist koju imamo od sunčeve svjetlosti. Ona nam može pomoći i u sprečavanju respiratornih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.