UŽASNO Agencija za istraživanje raka

Otkrivena nova vrsta raka pluća i nema veze s pušenjem: Ova bolest je još gora od svih za koje znamo

Identifikacija pojedinih tumora

I. Š. / Avaz.ba
03.09.2019 13:54

Rak pluća

Foto: Ilustracija

Naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka nove agresivne podtipove plućnih karcinoida nazivaju superkarcinoidi.  

Identificirani su novi podtipovi agresivnih plućnih karcinoida, rijetkog tipa plućnih tumora čiji se uzrok u ovom trenutku ne povezuje s najčešćim faktorom rizika za rak - pušenjem.

  • Ilustracija
    Ilustracija Foto: Arhiv

Uz ograđivanje da su neophodna daljnja istraživanja, naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svog rada u saopćenju u kom stoji da se novi agresivni podtipovi trenutno ne povezuju s pušenjem.  

Pacijenti sa superkarcinoidima imaju slabije šanse da prežive (33 posto kroz 10 godina) u poređenju s pacijentima oboljelim od drugih plućnih karcinoma, gdje je stopa čak 76 posto preživjelih, navodi se u saopćenju agencije koja je u okviru Svjetske zdravstvene organizacije. 

Njihovo istraživanje je daljnji pomak u, da tako kažemo, identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika. 

Inače, karcinoidi pluća čine oko pet posto među tumorima pluća i za njih nema pametnih terapija, već se liječe hirurški ako se otkriju na vrijeme. 

  • Ilustracija
    Ilustracija Foto: PrintScreen

Komentari

NA VRH