ŠOKANTNO

Udali kćerku od 11 godina za 22-godišnjaka, pa ona uradila nešto što slama srca

Snimak je šokirao javnost

Svadba. PrintScreen

I. Š. / Avaz.ba

4.9.2019

Sud je raskinuo brak sklopljen između 11-godišnje djevojčice i 22-godišnjeg muškarca i naredio roditeljima da sačekaju dvije godine, kad mogu da je "vrate" mužu. 

Iako je djevojčicino lice na snimku zamagljeno, lijepo se vidi kako ona drži ruke na očima i briše suze s lica. 

Spašavanju ove djevojčice najviše je doprinijela novinarka Masih Alinedžad (Alinejad), koja je na Twitteru postavila snimak ove ogavne svadbe. 

- Ovo je vjenčanje djevojčice mlađe od 13. godina. Plakala sam kad sam dobila ovaj video iz okruga Bahmaj. Po islamskim zakonima, djevojčica od 13 godina smije da se uda, ali ne smije sama da odluči kako će se obući - napisala je zgrožena novinarka na Twitteru. 

Situacija je toliko ekstremna da je državni sud reagirao i razvrgao brak dok djevojčica ne napuni 13 godina, kad, po iranskim zakonima, može da se uda. Međutim, brak može da se sklopi i kad je dijete mlađe ako saglasnost daju roditelji i sud. 


Zgroženi korisnici Twittera najviše komentiraju to što se na ovom jezivom vjenčanju svi ponašaju normalno. 

- To je odvratno. Pritom, na videu niko ne djeluje tužno. Oni to smatraju normalnim, ali nije tako. Taj čovjek je pedofil, a roditelji vrše nasilje nad svojim djetetom. Šta djevojčice nevjeste znaju o tome šta će im se dogoditi? Silovanje, batine i tako dalje - napisala je tviterašica Ana. 

Čini se da su žene na videu prošle isti put. I umjesto da se ujedine i stanu tome ukraj, one dozvoljavaju da im rođene kćerke preživljavaju isto, dodala je druga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.