MEDICINSKO ČUDO Osjetila je jake bolove i počela da se porađa

Žena bila trudna 46 godina, ljekari otkrili skamenjen plod

Pobjegla iz bolnice

I. Š. / Avaz.ba
12.09.2019 12:49

Slučaj Zahre Abutalib iz Maroka jedan je od najnevjerovatnijih u historiji medicine. 

Godine 1995. žena je osjetila jake bolove i počela da se porađa u malom selu. 

Porođaj je trajao 48 sati, ali se beba nije rodila. 

Nakon toga su je prebacili u bolnicu, gdje su ljekari trebali da je porode, ali kada je ona vidjela kako je djevojka umrla u mukama tokom operacije, Zahra je u panici pobjegla iz bolnice. 

Danima poslije toga je trpjela bolove, ali se ipak nije vraćala u bolnicu. Jednog dana bolovi su samo nestali, a Zehra je, vjerujući u marokanski mit uspavane bebe, koji  znači da beba spava u utrobi majke kako bi zaštitila njenu čast, jednostavno zaboravila na trudnoću. 

Kako su prošle decenije, kako se beba nije rodila, Zehra je usvojila troje djece i postala baka. Kada je napunila 75 godina, bolovi su se vratili, a ljekari nisu imali pravo objašnjenje. 

Jedan od ljekara je vjerovao da je njen stomak bio natečen usljed tumora na jajnicima pa ju je zbog toga poslao na snimanje. 

  • Medicinsko čudo
    Medicinsko čudo Foto: PrintScreen

Kada su dobili rezultate, ljekari su ostali šokirani. U stomaku žene nalazio se plod djeteta koji se skamenio. 

Mrtva beba je bila u Zahrinom stomaku 46 godina, nakon čega je uspješno odstranjena operacijom. 

Njen bijeg iz bolnice vjerovatno joj je spasio život, da je tada operirana u vrijeme kada nisu postojali savremeni aparati za skeniranje, ljekari bi sigurno presjekli pupčanu vrpcu jer ne bi znali kako je dijete pozicionirano i izazvali bi unutrašnje krvarenje koje bi se kobno završilo i za majku i bebu.

Komentari

NA VRH