LEGENDE

Kako je kuhala Merilin Monro

Zato što je bila udata za Džoa Dimadža usvojila je razne italijanske okuse

L. S. R. /Avaz.ba

12.9.2019

Merilin Monro - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nedavno pronađena zbirka ličnih bilježaka, pjesama i recepata Merilin Monro (Marilyn Monroe) otkrila je i nesvakidašnji recept za nadjev - gustu smjesu kojom se mogu puniti razna jela.

U SAD se recept za nadjev uglavnom sastoji iz celera, kobasice, svježeg hljeba i začina. Ali Merilin je koristila sastojke kao što su suho grožđe, kuha jaja i ćureća džigerica. 

Zato što je bila udata za Džoa Dimadža (Joe DiMaggio), usvojila je razne italijanske okuse. Ovo objašnjava njeno dodavanje suhog grožđa, pinjola, velike količine parmezana i origana.

Evo šta je od sastojaka potrebno da biste napravili Merilinin nadjev: 

- 300 grama hljeba s kiselim tijestom

- 220 g pileće ili ćureće džigerice ili srca 

- 220 g mljevene junetine

- 1 supena kašika ulja 

- 4 isjeckane stabljike celera

- 1 veliki isjeckani luk

- 2 šoljice isjeckanog peršuna 

- 2 isjeckana tvrdo kuhana jaja

- 1 i po šoljica suhog grožđa 

- 1 šoljica izrendanog parmezana

- 1 i 1/4 šoljica isjeckanih pinjola ili oraha 

- 2 supene kašike origana

- 2 supene kašike ruzmarina 

- 2 supene kašike majčine dušice

- 3 lovorova lista 

- 1 supena kašika soli

- 1 supena kašika bibera

- 1 supena kašika mažurana, 1 supena kašika sušene žalfije, pola supene kašike muskatnog oraščića, pola supene kašike đumbira.

Priprema:

300 grama hljeba s kiselim tijestom potopite u hladnu vodu na 15 minuta. Potom izvadite hljeb i isjeckajte ga na komadiće. Suho grožđe potopite u vodu na 30 minuta. 

Ispržite mljevenu junetinu na srednje jakoj vatri. Kad to završite, u veliku zdjelu ubacite i izmješajte hljeb, junetinu, celer, luk, peršun, jaja, suho grožđe, parmezan i orahe (pinjole).

Preostale sastojke ubacite u manju zdjelu i dodajte posljednji navedeni miks začina i dobro promiješajte. 

Sve sastojke rasporedite po plehu.

Pecite nadjev jedan sat na 350 stepeni dok se vrh ne pretvori u zlatnu braon boju. Krajnji rezultat je lijep - raznobojan sa raznim teksturama i vizualijama. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.