ZANIMLJIVOSTI Aplikacije dijele intimne podatke

Facebook zna kada imate seksualne odnose

Osvrnuli su se na optužbe

Piše: I. Š. / Avaz.ba

Ilustracija

Foto: Arhiv


Privacy International proveo je istraživanje aplikacije za praćenje mjesečnice, a ono što su otkrili mnogima se neće svidjeti. 

Otkriveno je kako aplikacije s Facebookom dijele i intimne podatke, kao što su seksualne navike, čak raspolaže i informacijama o vrsti kontracepcije, vremenu mjesečnice i simptomima koje ste imali. 

Otkad je istraživanje provedeno, samo je jedna aplikacija promijenila svoju politiku što se privatnosti tiče. 

Aplikacije prikupljaju intimne podatke o korisnicima od seksualnih odnosa, raspoloženja do prehrane. 

U zamjenu za te informacije, aplikacije najčešće nude tek datum kada su korisnice najplodnije i vrijeme kada stiže mjesečnica. 

Facebook u priču ulazi zbog korištenja njihovog alata koji se naziva SDK (Social Development Kit), a radi se o alatu koji aplikacijama pomaže da zarađuju od oglasa koji se, ovisno o interesima korisnika, pojavljuju na njihovom zaslonu. 

Period Tracker, Period Track Flo i Clue Period Tracker su najsigurnije aplikacije jer podatke korisnika ne dijele s Facebookom. 

Maya, MIA i My Period Tracker, mahom popularne aplikacije za praćenje mjesečnice, čine upravo to. 

-Raširenost ovih aplikacija koje smo pratili znači da se mnogi intimni detalji o životima milionima korisnika dijele s Facebookom i oglašivačima bez izravnog, informiranog i izričitog pristanka korisnika vezanog upravo za dijeljenje informacija o njihovom zdravstvenom stanju i seksualnim navikama, poručuje PI. 

Maya je reagirala na ovo istraživanje rekavši kako su uklonili i Facebookov i Analyticsov SDK iz svoje aplikacije, a promjene će biti automatski aktivne. Ipak, nastavit će ih koristiti samo u slučaju korisnika koji su pristali na dijeljenje podataka s tim da se osobni i medicinski podaci neće dijeliti. 

-Svi podaci kojima Maya ima pristup su ključni za pravilno funkcioniranje proizvoda. Predviđanje podataka vezanih za menstrualni ciklus je kompleksan proces koji ovisi o hiljadama varijabli. Naši korisnici informirani su o svemu što dijelimo kroz uvjete korištenja. Nakon prijave, svi korisnici mogu eksportirati svoje podatke i brisati račune kada god to požele, stoji izjavi za BBC. 

Facebook se također osvrnuo na ove optužbe 

-Naši uvjeti korištenje zabranjuju razvojnim timovima da nam šalju osjetljive podatke vezane za zdravstveno stanje korisnika i borimo se protiv toga kada doznamo za postojanje takvih slučajeva. Dodatno, ciljano oglašavanje temeljeno na interesima ljudima ne koristi podatke prikupljene tijekom aktivnosti korisnika na drugim aplikacijama ili stranicama. 

Činjenica je da se tvorci aplikacija očito ne drže pravila koja je EU propisao GDPR-om. 

-Odgovornost pada na kompanije da se drže zakonskih obveza i budu na razini povjerenja koje su im korisnici dali odlučivši koristiti njihove usluge, zaključuje PI.

Više o:

Facebook Navike
NA VRH

Komentari