PARIZ

Ljekara iz Hrvatske zvali da spasi Šumahera: Šanse za njegov oporavak su minimalne

Ideja bila da preko mikročipova probude mozak legendarnom vozaču

Šumaher: U vegetativnom stanju već šest godina. Agencije

Avaz.ba / 24 sata.hr

13.9.2019

Nedavno su francuski mediji prenijeli informaciju po kojoj je legendarni vozač Formule 1 Mihael Šumaher (Michael Schumacher) svjestan i da je terapija matičnim ćelijama u Parizu dala pozitivan rezultat.

Ipak, portal 24sata.hr prenosi priču uglednog hrvatskog neurohirurga Darka Čudija, kojeg je kontaktirao PR slavnog vozača kako bi mu pomogao.

- Nije bilo direktnog kontakta s porodicom, ali čuo sam se sa Šumaherovim portparolom. Čuli su za moj rad, nije to neka tajna, te metode predstavljene su prije nekoliko godina, bili smo i u Njujorku, za njih zna cijeli svijet. Nisam na kraju otišao da pogledam Šumahera, ne znam u kakvom je stanju. Sve što sam čuo, čuo sam iz medija. Zaista ne želim da nagađam, znam samo da su se oni odlučili za neku drugu opciju - kazao je hrvatski ljekar.

Ideja ljekara iz Hrvatske je bila da uz pomoć mikročipova pomogne Šumaheru.

Čudijevi čipovi zapravo su stimulatori koji, laički rečeno, mogu probuditi mozak. Na njihovoj primjeni dosta se radilo u Japanu, iskustvo s njima imaju i Francuzi, a puno takvih operacija uradio je upravo Čudi. Takve operacije zahtijevaju nevjerovatnu koncentraciju i preciznost. Ipak, kada je riječ o Šumaheru, Čudi nema dobre prognoze.

- Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo je nešto uraditi u prvih godinu nakon nesreće, a ovako... Teško - kaže poznati neurohirurg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.