ASTEROIDI Na udaljenosti od oko 6,5 miliona kilometara

Dvije ogromne stijene proletjet će večeras kraj Zemlje

Više vrsta posljedica povezanih s udarima asteroida: toplotni valovi, leteći ostaci, cunami, snažni vjetrovi, potresi i krateri

Fena
13.09.2019 12:38

Zemlja

Foto: Screenshot / Youtube

Dva velika asteroida proletjet će večeras pored Zemlje na 14 mjesečevih udaljenosti od Zemlje, odnosno na udaljenosti od oko 6,5 miliona kilometara.

NASA navodi da je riječ o asteroidu 2010 C01, koji je veliki između 120 i 260 metara, te o asteroidu 2000 QW7, veličine 290 do 50 metara.

Mada će proći na sigurnoj udaljenosti, oba asteroida su u kategoriji objekata koji prolaze blizu Zemlje.

Takvim tijelima smatraju se svi asteroidi ili komete koji se kreću oko Sunca i pri tome ponekad prolaze našim susjedstvom, odnosno unutar 48 miliona kilometara udaljenosti od Zemlje.

Do početka 2019. godine otkriveno je više od 19.000 takvih objekata, ali astronomi svake sedmice otkrivaju u prosjeku još 30 sličnih nebeskih tijela.

Istraživači su proučavali više vrsta posljedica povezanih s udarima asteroida: toplotni valovi, leteći ostaci, cunami, snažni vjetrovi, potresi i krateri. 

Zaključeno je da bi snažni vjetrovi i udarni valovi izazvali najviše žrtava. U eksperimentalnim scenarijima ova dva efekta udara asteroida odgovorna su za više od 60 posto izgubljenih života.  

Udarni valovi bili bi rezultat naglog i značajnog rasta pritiska u zraku, koji može oštetiti unutrašnje organe u ljudskom tijelu. 

Komentari

NA VRH