CRNA LISTA

Petorica najvećih alkoholičara u historiji fudbala

Zbog ljubavi prema čašici propustili priliku da budu najbolji ikada

Ilustracija. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

16.9.2019

Da sport i alkohol ne idu zajedno, logično je ili bi makar trebalo biti. Ipak, u praksi je situacija nešto drugačija. Mnogi sportisti su svojevremeno bili i jedno i drugo, međutim, u jednom momentu su morali napraviti izbor. 

Pročitajte koja petorica su izabrala flašu umjesto lopte. 






Pol Gaskojn. Agencije

1. Pol Gaskojn

Prvo mjesto zauzima engleski fudbaler Pol Gaskojn (Paul Gascoigne), koji je svojevremeno važio za jednog od najtalentiranijih u svojoj generaciji, ali ga je ljubav prema alkoholu spriječila da dostigne sam vrh. 

On je boravio i u ustanovama za odvikavanje od alkohola, ali ni to nije pomoglo. Ovom Englezu druženje s čašicom i danas nerijetko stvara probleme.


Garinča. Agencije

2. Garinča

Iako je bio jedan od najboljih fudbalera kojeg je imala ova planeta, Garinča (Garrincha) je u 49. godini preminuo upravo od posljedica koje mu je zadalo druženje s alkoholom. 

Brazilac koji je ispisao historiju svjetskog fudbala cijelu karijeru je proveo u domovini, a najbolje partije pružao je u dresu reprezentacije.


Džordž Best. Agencije

3. Džordž Best

Džordž Best (George), legenda Mančester junajteda, ostat će upamćen kao jedan od najboljih fudbalera koji je igrao na Otoku. 

Ipak, majstorije koje je pružao na travnatom terenu upropastio je zbog ljubavi prema flaši.

U svojoj desetogodišnjoj karijeri u dresu ''Crvenih đavola'' sve vrijeme se borio s ovisnošću, koju je kasnije liječio u manjim sredinama, a preminuo je u 59. godini.


Sokrates. Agencije

4. Sokrates

Brazilski doktor u kopačkama svoju briljantnu karijeru začinio je alkoholom i stao u red fudbalera kojima je bio bitniji provod od zdravog načina života. 

Sokrates je jedan od rijetkih fudbalera koji su sreću okušali u Evropi, a tada jaka Fiorentina njemu nikako nije odgovarala, upravo zbog nedovoljne slobode da se druži s čašicom. 

Preminuo je u 59. godini.


Adriano. Agencije

5. Adriano

Najsvježiji primjer na ovom spisku je brazilski as Adriano, koji je, nastupajući za Inter, pokazao do tada rijetko viđen talent. 

Smiješila mu se blistava karijera, pružao je nesvakidašnje partije, a onda se okrenuo brazilskom načinu života, koji je podrazumijevao litre i litre alkoholnih pića uz partije do zore. 

Tako je izgubio je kontrolu, a veliki klubovi postali su nezainteresirani za njega.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.