JEZIVO

Pogledajte listu 10 najstrašnijih mjesta na zemlji

Vješao je lutke gdje je stigao

Ilustracija. Arhiv

I. Š. / Avaz.ba

18.9.2019

Ako ste se nekada zapitali koja su to najstrašnija mjesta na zemlji koja bi vas uspjela preplašiti, pripremite se da spoznate hiljadu puta strašnije lokacije. 

Otok lutaka se nalazi usred močvarnog područja Meksiko Sitija. 

Na njemu je 50 godina živio starac koji je skupljao lutke i vješao ih gdje je mogao. 

Strašni hobi ovog starca navodno je bio uzrok utapanja djevojčice, a poseban detalj cijele priče je da se i on sam na kraju utopio u istom kanalu. 

Otok lutaka koji progoni duh djevojčice. Arhiv

Otok bojni brod

Otok Hashima (Otok bojni brod) dobio je ime zbog svog izgleda, no na ovoj se listi našao zahvaljujući činjenici da je jednom bio naseljen rudarima koji su iskapali ugljen, a zatim je služio kao logor za korejske zarobljenike, nakon čega je u potpunosti napušten. 

Otok je danas dio japanskog grada Nagasakija, a međunarodni interes je stekao zbog dokumentarnog filma o stanju zgrada u kojima nitko nije živio zadnjih 35 godina te pojavljivanja u najnovijem filmu o Jamesu Bondu – ''Skyfall''.

Otok bojni brod. Arhiv

Grad duhova Pripjat

Poznavateljima igre Call of Duty 4 Pripyat će se sigurno upaliti lampice s obzirom da je to jedno od mjesta radnje. U pitanju je ukrajinski grad duhova Pripjat (Pripyat) koji je bio osnovan 1970. za radnike nuklearne elektrane, a napušten 1986. nakon černobilske katastrofe. 

Danas je grad u kojem je nekad živjelo oko 50.000 ljudi potpuno prazan, tih i još uvijek pomalo radioaktivan. 

Priroda je počela uzimati natrag sve više, pa nije neobično da poneko stablo raste i kroz same zgrade. Jedan od poznatijih detalja napuštenog grada je veliki kotač u zabavnom parku čija se sjedišta još uvijek ljuljaju i škripe na vjetru kako bi stvorila što strašniju atmosferu.

Grad duhova. Arhiv

Japanski zabavni park

Japanski zabavni park Takakonuma u Hobari otvorio se 1973, pa zatvorio dvije godine kasnije, pa ponovno otvorio 1986. te radio 13 (to je taj broj!) godina. Nakon zatvaranja 1999. ostao je do današnjeg dana napušten. 

Zabavni park pun je hrđe, dok metal raznih naprava cvili skriven gustom maglom. Dodat ćemo još ovoj slici da se Takakonumu ne može vidjeti na Google Mapsima te da se nalazi samo desetak kilometara od Fukušime (Fukushime) – nuklearne elektrane koja je je prije nekoliko godina doživjela katastrofu. 

Japanski zabavni park. Arhiv

Odmaralište - San Zhi

San Zhi izgleda kao zračna luka za vanzemaljce, a ne odmaralište. 

Ako pogledamo arhitekturu možemo zaključiti da se radi o djelu ljubitelja znanstvene fantastike. 

Sve zgrade izgledaju kao leteći tanjuri, a nalazi se na Tajvanu. 

Bilo je zamišljeno za bogataše kojima je dosadno. 

Iako je cijeli projekt bio vrlo aktivan osamdesetih, svi radovi su ubrzo stali zbog misterioznih nesreća tijekom gradnje. 

Još dan danas 90 bizarnih struktura krasi napušteno odmaralište – i čeka svoje vanzemaljce.

Zračna luka za vanzemaljce. Arhiv

Rudnik ugljena – Shime

Ako ste ljubitelj hororaca ili fantastičnih svjetova u kojima čarobnjaci žive u udaljenim tornjevima, ovo je prava stvar za vas. 

Zatvoreni japanski rudnik ugljena Shime u Fukuoki stoji usred modernog grada i vjerojatno nije mjesto gdje po noći ima puno ljudi. 

Iako se uvijek priča kako je svaki centimetar nekretnina iskorišten i cijenjen u Japanu, ovaj rudnik, čini se, nitko ne želi. 


Ilustracija. Arhiv

Moskovski 'drugi' metro

U Moskvi postoji navodna tajna podzemna željeznica koja postoji usporedo s aktivnom podzemnom željeznicom. Tajna podzemna je, naravno, puno veća nego redovna, a navodno vozi i do Kremlja te tajnih podzemnih postrojenja. 

S obzirom da je normalna podzemna željeznica na nekim mjestima čak 84 metra pod zemljom, prilično je teško povjerovati da postoji išta ispod te dubine, no možda su se njeni arhitekti baš tome i nadali. Naravno, ne postoji službena potvrda da je išta takvo ikad sagrađeno.

Moskovski metro. Arhiv

Bolnica na kraju grada

Kad britanska bolnica koja je zapravo i ludnica u imenu ima riječ 'hell' (pakao), odmah znate da se cijela stvar ne može dobro završiti. 

 Danas je ta institucija zatvorena i napuštena, no kao u svakom dobrom hororu još uvijek ima sva obilježja ludnice u kojoj su se događale loše stvari – vlastitu malu željeznicu, vodeni toranj i nebrojene odjele. 

Kad neko vidi u kakvom je danas stanju Hellingly, mogao bi pomisliti da je napušten od 1894, a ne od 1994. kad je stvarno bio zatvoren.

Bolnica na kraju grada. Arhiv

Grobnica - katakombe kapucinera

U talijanskom gradu Palermu na Siciliji nalaze se katakombe kapucinera. Radi se o 'knjižnici ljudi' – povijesnom muzeju prepunom mumija okruženih predmetima i odjevenih prema modi svog razdoblja. 

Bizarni muzej mumija započeo je svoj život kad su kaluđeri koji su 1599. živjeli iznad katakombi otkrili novi način mumificiranja, pa su počeli tu metodu koristiti na svojim pokojnicima. Ubrzo je to postala moda, pa su se i obližnji plemići poželjeli naći u podzemnim grobnicama. 


Muzej mumija. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.