ZANIMLJIVOSTI

Kad se žena ponaša kao koza: Mudri citati ruskog psihologa pomažu milionima ljudi

Žena nikad ne bi trebala trpjeti u vezi ono što joj se ne sviđa

Mahail Labkovski. Arhiv

I. Š. / Avaz.ba

20.9.2019

Ruski psiholog Mahail Labkovski je stručnjak koji ima iskustvo dugo 30 godina, a poznat je po svojim čvrstim stavovima i šokantnim izjavama. 

Njegovo iskustvo spašava porodice i živote širom planete. 

Mudri citati pomažu milionima ljudi: 

Znate li koja je razlika između zdrave osobe i neurotičara? Zdrava osoba, također, pati, ali od stvarnih priča. Neurotičar pati od izmišljenih. A, ako nema dovoljno patnje, on se hvata za Kafku, Dostojevskog i flašu. 

Razlog ženskih problema nije u tome što se ponaša kao koza. Razlog je taj što ima neurozu koja zahtijeva izlaz. A za ovaj izlaz vam je potrebna određena osobina i odnos u kojem bi mogla patiti. 

Zdrava osoba ne želi da se vjenča. Prvo što treba da uradite je da prestanete da želite da se vjenčate. Drugim riječima, ako želite da se oženite, morate da prestanete da razmišljate o tome, da biste umanjili samu ideju. 

Ako čovjek cijeli svoj svijet zamijeni drugom osobom, to znači da jednostavno on nije imao svoj svijet. 

Ključ sretnog porodičnog života, braka i seksa s jednim partnerom je samo u jednoj stvari - stabilnoj psihi. Ne kompromisi, sve je to direktan put ka kardiologu ili onkologu. Kad osoba ima stabilnu psihu, može da živi s jednim partnerom cijeli život i voli samo njega. Ljubav mjerimo prema nivou patnje. A zdrava ljubav govori o tome koliko ste sretni. 

Kada vam stjuardesa pokaže uređaj koji spašava život, šta ona kaže o maskama za kisik? Ako putujete s djetetom, prvo osigurate sebi masku, a zatim djetetu. E, u tome je cijeli trik. Svi pokušavaju da pomognu djetetu, a na kraju se osjećaju kao luđaci jer shvataju da to ne funkcionira. Ako želite da se vaše dijete osjeća dobro, prvo uradite nešto sa sobom. Zdravi ljudi uvijek biraju sebe, a neurotičari biraju odnose na svoju štetu i u tome je glavna razlika. 

Žena nikad ne bi trebala trpjeti u vezi ono što joj se ne sviđa. Trebalo bi odmah da razgovara o tome, a, ako se muškarac ne promijeni, mora da se rastane s njim. 

Usamljenost nije odsustvo ljubavi od drugih ljudi. Ovo je nedostatak interesiranja za sebe, i to od djetinjstva. 

Jedini period u čovjekovom životu kada ga možete smatrati zavisnim i taocem je period djetinjstva, kada živi s roditeljima. Taj period traje kratko. U svim drugim slučajevima, boravak u bilo kojoj vezi se smatra izborom odrasle osobe. 

Ako vam se ne sviđa način na koji se vaš muškarac ponaša prema vama, ne tražite izgovore za njegovo ponašanje. Situacija u kojoj on prevari za zdravu djevojku znači kraj veze, a za nezdravu - početak ljubavi. 

Porodična terapija je razvod. Smatram da je samo jedna vrsta porodične terapije zaista korisna, a to je prisustvo psihologa pri razvodu. Ali upravo se to ne prakticira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.