PREPORUKA

Ova mobilna aplikacija prepoznaje rak kože

Korisnici fotografiraju dijelove koji ih brinu

SkinVision: Aplikacija prepoznaje rak kože. Screenshot

J. A. / Avaz.ba

22.9.2019

Ukoliko ćete povjerovati pametnom telefonu da može da uradi nešto tako bitno kao što je prepoznavanje raka kože, želite da budete apsolutno sigurni da ta aplikacija može da uradi ono po čemu se reklamira. Srećom, tvrdnje koje iznose osobe iza aplikacije SkinVision, izgleda da su tačne.

SkinVision je iOS i Android aplikacija koja omogućava korisnicima da procijene i prate promjene na koži. Radi tako što korisnici telefonom fotografiraju dijelove svoje kože koji ih brinu. Algoritam vještačke inteligencije procenjuje rizik u roku od 30 sekundi. Postoji nekoliko mogućnosti procjene, a to su – nizak, nizak sa simptomima ili visok.

Aplikacija prepoznaje i pravi procjenu na osnovu određenih pravila. Neregularne šare na koži, više boja na dijelu kože koji vas brine, asimetrija, veličina i nejednake ivice. Sve to čini dio šablona na osnovu kojeg ova aplikacija donosi odluku. Ukoliko vas rezultat zabrine, trebalo bi, vjerovatno, posjetiti dermatologa i provjeriti o čemu se radi i da li je potrebno napraviti neki sljedeći korak.

Potrebno je napomenuti da naša usluga nije dijagnoza nego procjena rizika, ali i preporuka - izjavio je predstavnik SkinVision tima Abigejl Blekburn (Abigail Blackburn). 

Veliki dio posjeta ljekaru odnosi se baš na promjene na kaži. Zbog toga je tim koji stoji iza kompanije i aplikcije SkinVision, izrazio nadu da će njihova aplikacija pomoći ljudima da pravovremeno reagiraju ili odustanu od predviđenog pregleda ukoliko za to nema potrebe. 

U njihovom posljednjem istraživanju ustanovljeno je da je njihova aplikacija bila precizna u više od 95 posto slučajeva, ali naučnici navode da i dalje ima mjesta za napredak. Ovo je samo još jedan dokaz velike moći vještačke inteligencije, koja u ovom slučaju ima i korisnu i plemenitu primjenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.