ANALIZA Poznati naučnici na djelu

Uobičajene fraze koje koriste manipulatori kako bi vas natjerali da posumnjate u svoj zdrav razum

Samo pokušavaju da vas natjeraju da posumnjate u svoj zdrav razum

Avaz.ba
08.10.2019 17:18

Ilustracija

Foto: Arhiv

Poznati stručnjak koji već dugi niz godina pomaže žrtvama manipulatora izvdojio je nekoliko fraza koje manipulatori često koriste.

Ti sve preuveličavaš. Naravno, svi mi ponekad pridajemo preveliku važnost sitnicama. Međutim, sa manipulatorima se ispostavlja da ste u stvari uvijek u pravu. Manipulatori će namjerno raditi stvari koje će vas primoravati da se osjećate kao paranoik. 

Na primjer, flertovati sa bivšim/om očigledno pred svima i onda reći da ste to umislili, da ne treba da pravite od muhe slona. Mjesec dana kasnije, ispostaviće se da vas je sa tom osobom prevario. Cilj manipulatora je da vas natjera da posumnjate u svoju intuiciju i da se osjećate kao đavolji detektiv.

Oni će vam stalno bacati sumnje, da bi vas natjerali da osjećate zabrinutost, a onda će vas zbog toga optužiti. Mrzim dramu; Brzo ćete otkriti da se oko manipulatora stalno odigravaju drame. Prvo, oni veličaju vaš divni karakter, ali ubrzo se umore od toga.

Manipulatori su patološki lažovi, varalice, serijski prevaranti i vječite žrtve. Manipulatori namjerno isceniraju provokaciju, a kada reagujete, optuže vas da pravite dramu, koju oni mrze. Osjećat će te se krivim zbog toga što reagujete na njihovo odvratno ponašanja.

Ti si previše osjetljiv/a. Zadatak manipulatora je da isprovocira vaše emocije. Prvo, će vas veličati, i pevati hvalospjeve, a onda odjednom uključe žestoko ignorisanje bez razloga i očekuju vašu reakciju. A kada vi odreagujete, optuže vas da ste previše osjetljivi ili zahtjevni.

Oni će vas vrijeđati, omalovažavati i kritikovati (obično će to biti kroz šalu, izazivanje), pomjerajući vaše lične granice dok se ne razbijesnite. Zbog vaše reakcije će vas optužiti da ste ludi. Manipulatori su sposobni da učine čovjeka bespomoćnim i nesigurnim, za to im je potrebno samo malo vremena. 

Ti si me pogrešno razumio/a. Naravno, kod svakog para se javljaju nesporazumi i greške. Ali manipulatori namjerno isceniraju provokacije. A kada reagujete, oni sve preokreću "sa noga na glavu" i okrive vas da ste ih pogrešno razumjeli. Čak često negiraju da su tako nešto rekli.

To se zove " gaslighting (oblik psihičkog zlostavlјanja )" - kada namerno govore ili rade nešto, a onda okrive drugog da su sve pogrešno razumjeli (ili apsolutno negiraju, da se to što su rekli ili uradili ikada dogodilo). U stvari, vi ste dobro razumjeli. Samo pokušavaju da vas natjeraju da posumnjate u svoj zdrav razum.

Komentari

NA VRH