AUSTRALIJA

Litice koje privlače podjednak broj turista i samoubica: Ova priča će vas rasplakati

Australac život posvetio spašavanju ljudi od sigurne smrti

Don Riči. Agencije

I. K. / Avaz.ba

9.10.2019

U istočnom predgrađu Sidneja, nedaleko od poluotoka Sautend koji Votsonov zaljev dijeli od Tasmanskog mora, nalaze se prekrasne stijene koje su Australci nazvali Provalija, jer se strmo i zlokobno spuštaju u okean. 

Zbog predivnog pogleda koji se s njih spušta na luku, stijene visoke stotinjak metara privlače turiste, ali i samoubice.  

Na ovim liticama godišnje se ubije oko 50 ljudi. Od skoka u sigurnu smrt samoubice dijeli samo niska ograda pa ova lokacija spada među najpopularnije samoubilačke destinacije svijeta.

U kućici odmah prekoputa Provalije gotovo pedeset godina stanovao je Don Riči (Ritchie). 

On se tu doselio 1964. godine sa svojom porodicom. U Drugom svjetskom ratu služio je u australskoj mornarici, a nakon rata obogatio se radom u osiguravajućoj kući. U penziji se pak počeo baviti nešto drugačijom vrstom životnog osiguranja, pišu svjetski mediji.

Ovaj hrabri i požrtvovni Australac počeo je, naime, spašavati živote brojnih samoubica. Procjenjuje se da ih je za života spasio između 160 i 500. Tačan podatak nije poznat jer se skromni Australac za života nije hvalio svojim postignućima.

- Nisam mogao samo sjediti i promatrati ih kroz prozor kako umiru. Morao sam im pomoći. Stvar je jednostavna - izjavio je svojevremeno Don Riči za AP. 

Vijest o njegovoj smrti prije nekoliko godina rasplakala je čitavu Australiju. On je umro od raka u 84. godini. Njegov topli osmijeh i prijatna riječ više ne spašavaju samoubice, no australske vlasti su na Provaliju postavili višu ogradu i brojne kamere kako bi uočili samoubice na vrijeme. 



Inače, njegov pristup spašavanju samoubica i danas se u mnogim psihijatrijskim priručnicima navodi kao pozitivan primjer.

Iako je ponekad, prenose svjetske agencije, u vrijeme dok ga je snaga još služila, morao upotrijebiti silu kako bi ih fizički zaustavio od skoka.

Njegov način je bio jednostavan, kada bi sa svog prozora ugledao osobu kako tupo zuri u provaliju, izašao bi iz kuće, prešao cestu i prišao joj prijateljski, s velikim, prijatnim osmijehom na licu. Potom bi im postavio pitanje:

- Mogu li vam nekako pomoći?

U većini slučajeva, to je rezultiralo odustajanjem od skoka, nakon čega bi Riči sada već bivšeg samoubicu pozvao u kući na šolju toplog čaja koji bi pripremila njegova supruga.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.