ZANIMLJIVO

Neke stvari radite svakodnevno, a niste svjesni koliko vam škode

Neke navike uzimamo zdravo za gotovo. Ilustracija

Avaz.ba

10.10.2019

Neke navike uzimamo zdravo za gotovo. No, kako pokazuju nedavna istraživanja, one mogu biti prilično štetne, prenosi portal BrightSide. 

Korištenje previše kreme za sunčanje

Znamo da je neophodno koristiti kremu za sunčanje kad izlazimo van s obzirom na to da to može pomoći u izbjegavanju preranog starenja i raka kože, ali važno je ne koristiti previše kreme.

Prehrana puna povrća 

Povrće je apsolutno neophodno za svaku zdravu prehranu. Međutim, ako dnevno jedete više od sedam porcija povrća i četiri porcije voća, postoji rizik da oštetite svoje tijelo.

Guljenje jabuka 

Sve hranjive tvari u povrću i voću nisu uvijek unutar njih.

Primjer je jabuka koja u svojoj kori sadrži kvercetin (antioksidans koji podržava zdravlje srca). Jedenje neoguljenih jabuka učinkovito je za sprječavanje hroničnih bolesti kardiovaskularnog sustava.

Najvažnije je ne zaboraviti ih oprati prije jela jer u protivnom postoji rizik od zaraze infekcijom.

Glasni alarm

Uvijek postoji mogućnost da prespavate ako ne čujete tihi alarm, zato mnogi ljudi postavljaju jačinu na najjače, ali zbog glasne buke povisuje se krvni tlak, a time i ubrzava srčani puls. 

Često provjeravanje e-maila 

Doktor Ročard Mekinon (Richard MacKinnon) otkrio je da elektronska pošta nije samo vrijedan instrument komunikacije već i izvor stresa. Kao rezultat toga, produktivnost opada.

Paljenje štapića tamjana 

Paljenje štapića tamjana dobro utječe na središnji živčani sustav, pomaže vam da se opustite i oslobodite stresa.

Ispijanje previše energetskih pića

Energetska pića mogu vam pomoći da se probudite i povećate svoju produktivnost. Ali njihovo često pijenje se ne preporučuje.

Umatanje mokre glave u peškir

Budite oprezni s umotavanjem kose u peškir. Kad je kosa vlažna, teški peškir može uzrokovati pucanje vrhova ili čak učiniti da vam ispadne kosa.

Dugo tuširanje 

Dugo tuširanje uklanja vlagu s vaše kože, što može dovesti do suhe kože i svraba. Tuširanje vam ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.