NAUČNICI U ŠOKU

Koliko su opasni: Prijete nam olujni potresi

Jesu li olujni potresi opasni. Ilustracija

Avaz.ba / Net.hr

19.10.2019

Uragani i zemljotresi su sami po sebi opasni, ali olujni potresi zvuče još gore. Upravo je taj fenomen otkrio tim naučnika s Florida State univerziteta pod vodstvom Venjuna Fana (Wenyuan Fan), a njihovo otkriće objavljeno je u ponedjeljak u časopisu "Geophysical Research Letters". No, iako zvuči grozno, olujni potresi nisu toliko opasni.

Fan objašnjava da uragani ili zimske oluje stvaraju velike valove na površini mora, koji nabujaju i stvaraju i tvore nove valove, koji se kreću prema morskom dnu. Interakcija tih valova i morskog dna stvara specifičnu tlačnu silu, koja na morsko dno djeluje efektom čekića. Tu pojavu redovno bilježe i seizmometri, a Fan i kolege su otkrili da se radi o malim zemljotresima, magnitude od 3,5 stepeni.

Naučnici ističu kako ovaj fenomen ljudi ne mogu osjetiti, jer su seizmički pokreti mali, a zanimljivo je da je cijela pojava ranije bila okarakterizirana kao seizmička buka, prenosi Net.hr.

- Uvijek volim ponoviti stav da se olujni potresi događaju zbog oluja. Dakle, prva su nam briga ekstremne oluje - rekao je Fan za CNN i dodao kako bi ovaj fenomen mogao imati učinke na prirodu te na brodove, koji do sada još nisu istraženi.

No, zato su on i njegove kolege istraživali ovu pojavu od 2006. do 2015. i otkrili 14.077 olujnih potresa, što je više od 1.000 svake godine. No, nastanak olujnih potresa ovisi o lokaciji. Naime, proučavajući uragan "Sendi", naučnici su otkrili kako on nije izazvao skoro nikakvu štetu na obali, iako je bio prilično razoran na kopnu. No, uragan "Bill" je 2009. stvorio više od 300 olujnih potresa krećući se pored Nju Džersija.

Stvar je u putanji uragana. Kad se ona poravna s određenim područjima na morskom dnu, olujni potresi su vjerovatniji, čak i ako je uragan slabiji. Fan kaže kako seizmološki podaci nisu korisni samo za otkrivanje zemljotresa nego prikupljaju i posljedice vremenskih neprilika, pa čak i saobraćaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.