FASCINANTNO Grad vrvi od luksuznih automobila i građevinskih dizalica

Milijarderi u srcu siromašne Afrike sagradili Banana otok: Pogledajte kako izgleda

Ime dobilo po svom prepoznatljivom obliku

Piše: Avaz.ba / Express.hr / Al. Ti.

Lagos: Banana otok

Foto: Screenshot


Nigerijski grad od skoro 33 miliona ljudi Lagos definitivno razbija svaku predrasudu koju ostatak svijeta ima o Africi kao siromašnom, nerazvijenom i prljavom mjestu. Grad vrvi od luksuznih automobila i građevinskih dizalica, a njihov rast zasjenio je i razvijene evropske zemlje.

U istočnom dijelu Lagosa 2000. završena je gradnja luksuznog naselja nazvanog Banana otok, koji se može uporediti s najluksuznijim kvartovima Njujorka ili Tokija - raj je to za milijardere i neke od najbogatijih porodica društva, koje daleko od gradskih gužvi uživaju u tihoj i mirnoj atmosferi luksuza.

Banana otok dobio je ime po svom prepoznatljivom obliku, a čini ga 1,63 miliona kvadratnih metara pijeska. Ima vlastiti put, koji ga povezuje sa mrežom glavnih puteva. 

Kao i u ostatku zemlje, cijene nekretnina na Banana otoku temelje se na vrijednosti zemljišta, koje iznose skoro 1.100 dolara po kvadratu. Samostojeće kuće, koje je rijetko pronaći slobodne na tržištu, jer ih na otoku nema mnogo, prodaju se s početnom cijenom od oko 2,75 miliona dolara (2,47 miliona eura).

Najskuplja slobodna kuća sa šest spavaćih soba i 2.600 kvadrata okućnice ima cijenu od 13 miliona dolara (11,6 miliona eura), dok četverosobne sa prosječno 400 kvadrata i 1.000 kvadrata okućnice koštaju milion dolara (898.957 eura). Daleko je više stanova i manjih kuća od samostojećih porodičnih kuća, jer je zemljišta malo, a cijene su visoke.

Kako je originalno planirano, Banana otok je ekskluzivna zajednica podijeljena na 553 imanja veličine od 1.000 do 4.000 kvadrata, a najviša visina kuće je tri sprata. Prvi domovi izgrađeni su na južnoj strani otoka, kompleksi stanova nalaze se na sjevernoj strani, dok se kuće sada prostiru i centrom otoka. 

Prve kuće su izgrađene u britanskom i tradicionalnom stilu Dubaija, vrlo su impozantne i s velikim uređenim vrtovima. Novije kuće su modernog stila, s ravnim uglovima, izdužene, jer se nalaze na užim zemljištima. Bazeni su vrlo popularni i skoro ih svaka kuća ima, kuhinje se obavezno rade po mjeri.

I svjetske prognoze idu naruku bogatom Banana otoku. Prema istraživanju svjetske trgovinske organizacije UNCTAD, Afrika bi do 2024. mogla zabilježiti najveći rast direktnih stranih ulaganja na svijetu. Ona bi mogla porasti za  čak 84 posto.

NA VRH

Komentari