JEZIVO

Šta je ovog predatora napalo: Ulovili ogromnu ajkulu sa strašnim ugrizom na glavi

Pronađeni tragovi ugriza na glavi ajkule. Facebook

Avaz.ba

22.10.2019

Na društvenim mrežama naučnici iz Amerike objavili su fotografiju ogromnog predatora dugog četiri metra i teškog više od pola tone, ali s ugrizima na glavi.

Naučnici smatraju da je riječ o povredama koje je ovaj morski pas zadobio tokom borbe za ženku, a koje mu je nanio znatno veći "rođak", to jest velika bijela ajkula, navode mediji.

Morskog psa koji je izvukao deblji kraj u borbi ulovili su pripadnici organizacije OCEARCH u sjevernom Atlantiku, a "dražesnu" ajkulu nazvali su Vimu.

Ova organizacija se inače bavi proučavanjem predatora koji se nalaze na samom vrhu prehrambenog lanca, poput velikih bijelih ajkula, ali istražuju i bilježe podatke o drugim morskim životinjama.

 - Velike bijele ajkule žive u okrutnom svijetu. Treba vam dokaz? Pogledajte samo glavu našeg Vimija - napisali su iz OCEARCH-a na svojoj Facebook stranici uz priloženu fotografiju povrijeđenog morskog psa.

Jedan od ugriza na glavi Vimua prilično je svjež, kažu naučnici koji su dotičnu ajkulu čipovali i sada prate njeno kretanje okeanom, što možete provjeriti i na stranici organizacije OCEARCH, prenosi "Jutarnji list".

Prema njihovim procjenama, "napadač" na Vimija bila je druga velika bijela ajkula, duga nešto manje od pet metara, što je još osjetno manje od najvećih primjeraka ove vrste koje je zabilježila kamera.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.