DRUŠTVENE MREŽE

Instagram uveo oznake za lažne vijesti

Ova opcija je dosad najagresivniji način u borbi protiv širenja viralnih dezinformacija

Ilustracija. Pixabay.com

Avaz.ba

22.10.2019

Instagram je uveo oznake za lažne informacije da bi se spriječilo njihovo širenje. Oznaka "false information" (lažne informacije) koristit će se za postove koji su razotkriveni i označeni kao lažni, a za taj proces će biti zaduženi Facebook provjerivači činjenica.

Nova oznaka će se širiti društvenom mrežom narednog mjeseca, a pojavljivat će se na Stories (Instagram priče), kao i na postovima koji se prikazuju na glavnom news feedu Instagrama. Korisnici društvene mreže će i dalje moći vidjeti originalni post, ali će morati odabrati opciju "See Post" (vidi post).

Instagram će upozoriti korisnike koji pokušaju da podijele post koji je ranije označen kao lažan. Prije nego što objave post, vidjet će upozorenje da su provjerivači činjenica ustanovili da taj post sadrži lažne informacije, a bit će im ponuđen i link za više informacija. Korisnici će uprkos svemu tome moći da podijele post, ali će on biti s oznakom za lažnu informaciju. Ova opcija je dosad najagresivniji način u borbi protiv širenja viralnih dezinformacija, ocjenjuju mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.