MINUTA

HERENDA Režimski ubica

Piše: Bakir Hadžiomerović

22.3.2018

Kraljevina Holandija odbila je zahtjev BiH za izručenje Nedžada Herende. Tako će ovaj bivši taksista, špijunčina, ubica i pripadnik zloglasnih „Ševa“ nastaviti mirno živjeti u zemlji tulipana i raditi u autopraonici.  

Herenda posjeduje samo bh. državljanstvo. Nema politički azil i zvanično nikad nije uživao specijalni status u Haškom tribunalu. Također, nije javno svjedočio u krivičnim predmetima ICTY-a.

S druge strane, Herenda je povezan s brojnim zločinima počinjenim u Sarajevu. Osumnjičen je za likvidaciju osam golobradih vojnika JNA u Velikom parku. Zbog tog Herendinog zločina, na optuženičkoj klupi Suda BiH danas sjedi legenda odbrane glavnog grada BiH i ratni heroj Dragan Vikić. Tvrdi se da je holandski perač automobila izvršio atentat i na porodicu prvog komandanta Armije RBiH Sefera Halilovića. Pucao je na Ismeta Bajramovića Ćelu. Na nekadašnjem mostu Vrbanja navodno je snajperom ubio Admiru Ismić i Boška Brkića. Povezan je s ubistvom bivšeg čelnika AID-a Nedžada Ugljena...


quote
<p>Nema nikakve dileme da bi izručenje bh. pravosuđu ozbiljno ugrozilo rahatluk čelnika SDA u Sarajevu </p>

Dug je, dakle, spisak aferima koje je Herenda počinio i za koje, prema svemu sudeći, nikad neće odgovarati. Zato je najnovija odluka o neizručenju iznenađujuća i čudna, a svakako da su sporni i stvarni holandski motivi u cijelom slučaju?

Nema nikakve dileme da bi Herendino izručenje bh. pravosuđu ozbiljno ugrozilo rahatluk čelnika SDA u Sarajevu. Od njega bježe k'o od šejtana jer znaju da Herenda sve zna. Direktno je učestvovao u političkim ubistvima i poznati su mu nalogodavci likvidacija. Uostalom, Herendu je upravo režim SDA rasporedio na radno mjesto ubice po zadatku.

Možda za ovu priču nije nebitno navesti da Bakir Izetbegović čvrsto kontrolira obje bosanskohercegovačke diplomatske destinacije u Holandiji. U Hagu su njegovi najodaniji kadrovi. U Tribunalu je to decenijama bio Amir Ahmić, a u bh. ambasadi Mirsada Čolaković. Ima li njihovih prstića u najnovijem diplomatskom skandalu, pokazat će, Herendinim rječnikom kazano, naknadna obdukcija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.