MINUTA

Kad Zadruga utihne...

Piše: Bakir Hadžiomerović

13.4.2018

Uz policijsku asistenciju i bez uobičajene medijske halabuke, Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu provodi akciju „Zadruga“. Istražitelji svakodnevno hapse i privode osumnjičene za kriminal i korupciju gdje je upleteno više od pet stotina državnih i privatnih firmi, vlasnika, direktora, nevladinih organizacija, fondacija, udruženja građana...  

"Zadruga" je do sada najkompleksnija antikorupcijska akcija u BiH. Stoga su i postupajući tužitelji pod velikim pritiskom. Poznati sarajevski advokat potvrdio mi je kako su on i njegove kolege s Tužiteljstvom KS postigli neku vrstu džentlmenskog dogovora da se predmeti javno ne komentiraju.  

Osim toga, većina osumnjičenih već je tokom saslušavanja priznala krivicu. Oni koji su negirali neoborive dokaze završili su u pritvoru. Među njima je i dirigent za SDA-ove projekte od važnosti Emir Nuhanović. „Novac koji su stekli na nezakonit način osumnjičeni će morati vratiti, dobiće uvjetne kazne i tu se, za većinu njih, priča završava. Naravno, organizatori cijele afere biće osuđeni na ozbiljne zatvorske kazne“, saznao sam uz jutarnju kafu iz odvjetničkog izvora.

quote
<p>O mitu su spremni svjedočiti, ali tužitelje to ne zanima </p> <p><br></p>

Enisa i Sanel Đalić, vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju, u proteklih osam godina oprali su desetine miliona maraka sklapanjem fiktivnih ugovora o zapošljavanju studenata i đaka.

Razmjere bahatosti ovog bračnog para možda najbolje ilustrira podatak da su se na njihovim lažnim studentskim spiskovima našla čak i imena pojedinih tužitelja i policajaca angažiranih u ovom predmetu.

Međutim, ono o čemu se još uvijek dosljedno šuti jesu i saznanja iz istrage da među osumnjičenim ima poduzetnika koji su opljačkanu gotovinu iz „Zadruge“ koristili za podmićivanje ovdašnjih političkih moćnika prilikom tenderskih procedura. Neki su, navodno, o tome spremni i svjedočiti, ali tužitelje to još uvijek ne zanima!

Pretpostavljam kako su svjesni da bi u tom slučaju pipci kriminalne hobotnice mogli opeći mnoge bivše i sadašnje zvaničnike vlasti. A to se, očigledno, nikome ne isplati. Zdravlje je najpreče...


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.