MINUTA

FIFA, Putin i Rusija

Piše: Bakir Hadžiomerović

25.4.2018

Vladimir Putin i Rusija ugrožavaju budućnost Planete. U najkraćem, to su na sastanku u Torontu zaključili ministri vanjskih poslova sedam najrazvijenijih zemalja svijeta. Iz G7 najavljuju i formiranje posebne institucije koja će se baviti sanacijom i ublažavanjem posljedica „kremaljskih šteta“.

U isto vrijeme, predsjednica nečega što bi se valjda trebalo smatrati ruskim parlamentom boravila je u službenoj posjeti BiH. Njeno ime nije važno, jer je i drvenim babuškama jasno da se radi o Putinovoj posilnoj koja je u našu zemlju poslana sa zadatkom dodatnog trovanja ionako toksične društvene atmosfere. Da je gospoja posilna ozbiljno shvatila diktatorovu naredbu, shvatit ćemo iz medijskih izvještaja, naknadnih osuđujućih komentara i protestnih nota.

U posljednjih 26 godina Rusija nije bila prijatelj Bosne i Hercegovine. Još od onih ratnih dana kad su na čukama iznad opkoljenih bh. gradova osvanuli ruski zlikovci i snajperisti, iz najveće zemlje svijeta ovdje je dolazio samo i isključivo belaj.

U protekloj deceniji za glavnog ruskog vazala na Balkanu krunisan je Milorad Dodik. Njegov odnos sa ruskim diktatorom (osim što bi se mogao ilustrirati onim čuvenim beogradskim grafitom „Vladimire Putine, raširi nam butine“) nikome nije koristio u Republici Srpskoj. Naravno, to se ne odnosi i na čelnike SNSD-ovog režima kojim majčica Rusija i dalje predstavlja potencijalno skrovište od pravosudnih progona koji će uslijediti čim sjašu s vlasti...

Tito je Staljinu rekao „ne“. Sedamdeset godina kasnije svjetski moćnici identično moraju odgovoriti Putinu. Jer, nije ovo Rusija u izboru Majakovskog i Jesenjina, niti po željama Bulgakova i Dostojevskog. Nažalost, govorimo o zabačenoj benzinskoj pumpi, stanici lišenoj minimuma higijene, demokratije i civilizacijskog poretka. Zapušteni je to teritorij koji još samo korumpirana FIFA doživljava kao ozbiljnu državu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.