MINUTA

Nije svaki dan Bajram, a ni Mundijal!

Piše: Bakir Hadžiomerović

14.6.2018

Realno, ima tu neke neodoljive simbolike - posljednji dan ramazana, prvi je dan Svjetskog fudbalskog prvenstva. Još kad se namjesti da uoči Bajrama, najvećeg i najsvetijeg muslimanskog blagdana, Mundijal svečano otvara Saudijska Arabija u utakmici protiv domaće Rusije, zbilja dobijemo neobičan sklad u kalendaru. Ponekad se, eto, stvari slučajno poklope, poredaju se same. Unatoč prokletoj mržnji i civilizacijskim sukobima što nas okružuju!

Možda vam ime ništa ne znači, ali jedan je i jedini Sanjin Latifić-Lutvo, besprijekorni fudbalski znalac, doajen u najboljim godinama i fanatični poštovalac „najvažnije sporedne stvari na svijetu“. Mada je u prethodnim decenijama dosljedno konzumirao hobi skupljanja slavnih Panini sličica, nedavno će pred više prisutnih svjedoka svečano saopštiti odluku da ovog puta preskače ljepljivu kolekcionarsku turnirsku uvertiru. Mnogi od nas nisu ga slijedili, pa smo na vrijeme popunili šarene primjerke sve obimnijih i finansijski zahtjevnijih albuma.

Da skratim, potpuno sam saglasan s Lutvinim depresivnim procjenama i mutnim prognozama uoči ovog čudnog Mundijala. Najprikladnije se postaviti kao umjereno-uvjereni pesimista koji ne očekuje naročito kvalitetne utakmice i velika uzbuđenja. I nadati se da baš neće uslijediti odron kao s onim nesretnim portugalskim EURO-om i grčkom titulom...

Osim iscrpljujuće sezone, fizičko-mentalne iscijeđenosti najboljih, u pravilu razmaženih svjetskih igrača, turobnoj će atmosferi kumovati i tragično loše stanje unutar ruskog neslobodnog društva. Objektivno, siva diktatorska gubernija Vladimira Putina baš i nije najsretniji izbor za organizaciju planetarne sportske manifestacije. Doduše, nije to ni Katar, al' o tome ćemo kukati tek za četiri godine. Nažalost, ponovo je presudio finansijski makijavelizam glavešina iz FIFA-e. Ali, rodilo se, valja ga ljuljati, Mundijal počinje, valja navijati. Ja ću, po običaju, za Francusku.

Bajrambarećola, dragi ljudi!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.