MINUTA

Savez komunista SDA

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

19.6.2018

Optimizam s juga razgaljuje Evropu. U samo nekoliko mjeseci premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) dokazali su da odgovorni i civilizirani političari mogu rješavati i najzahtjevnije probleme kojima populistički kleronacionalisti mašu i manipuliraju decenijama.

Makedoncima su sada otvorena vrata za pristupanje NATO-u i EU, a Grčka će se, umjesto tavorenja u beskorisnoj mitomaniji, posvetiti pravim temama za saniranje ekonomske krize. Iako desničari s obje strane granice skakuću na zadnjim nogama i najavljuju masovne proteste zbog dogovora o Republici Sjevernoj Makedoniji, niko ozbiljan ne vjeruje više da je pokrenuti proces pomirenja i međudržavne saradnje moguće zaustaviti.

Bosanskohercegovačko društvo trebalo bi iz ovog primjera ponešto naučiti i osvijestiti se iz hronične nesvijesti. Jer, godine i izbori prolaze, ljudi propadaju ili odlaze, a ovdašnji nacionalistički dinosauri vlast redovno otimaju na isti fol.

Razgrnimo paučinu s očiju i pogledajmo kako SDA i Bakir Izetbegović parazitiraju u vlasti skoro tri decenije. Nebudiprimijenjeno, k'o komunisti! Za to vrijeme, Izetbegović je, valjda, bio sve što je mogao i poželio biti. Kad je na ruševinama postratnog Sarajeva profitabilno bilo mešetariti obnovom, deviznim donacijama i građevinskim materijalom, samoimenovao se za direktora Zavoda za izgradnju grada.

Nakon što se finansijski namirio za deset života, odlučno se i beskompromisno posvetio parlamentarizmu “tuspasivši” se u sve raspoložive skupštine, od sarajevske kantonalne do one državne. Krešendo jedne očajne političke karijere obilježilo je osmogodišnje predsjedničko rintanje na međunarodnoj izolaciji BiH, garnirano primitivnim lažima, prevarama, korupcijom, svađama i fanatično-dosljednom radikalizacijom bh. društva.

Zbilja će biti potreban džinovski napor za saniranje posljedica Izetbegovićeve nepotističke vladavine. Ali, da bi se to uopće dogodilo, neophodno je SDA demokratski srušiti s vlasti. To je jesenji zadatak za bh. građane. Mada stižem iz rasprostranjene kategorije umjerenih pesimista, ipak nekako vjerujem da nismo ništa bolji, ali ni lošiji od Makedonaca i Grka. I da ćemo konačno pomesti vlastitu avliju, a kriminalizirane nacionaliste poslati u političku kanalizaciju, kamo pripadaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.