MINUTA

Bruka na Sutjesci

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

20.6.2018

Antifašisti svih zemalja ujedinili su se kako bi obilježili 75. godišnjicu jedne od najslavnijih bitaka Narodnooslobodilačkog rata. Na Tjentište su došli iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine... Kao i uvijek, na čelu kolone antifašista bio je naš dobri doktor Bakir Nakaš.

Događaj mjeseca je kad se na jednom mjestu okupi tri hiljade duša sa povodom. Još i više ukoliko su tu zbog civilizacijskih i plemenitih ideja. A to jeste antifašizam. “Dok se čuje zadnja puška s Ljubinog groba, znajte da ima živih proletera”, glasila je najpoznatija naučena parola iz Pete neprijateljske ofanzive. Nažalost, današnja djeca pojma nemaju i ništa ne znaju o tim slavnim danima, koje su nacionalisti sistematično protjerali iz škola i kolektivnog pamćenja.

Konačno, i građanski je red i odraz lijepog vaspitanja kad svemoćna vlast posveti zrno svoje pažnje važnim datumima iz antifašističke povijesti naših geografija. Obraz je na Sutjesci sačuvala tek crnogorska vlast sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem. Ostali su imali ranije preuzete obaveze.

Iako je pozvan tačno na vrijeme, na Tjentištu se uobičajeno nije ukazao Bakir Izetbegović. A nema taj ni vremena za dangubu, jer valja mu se uvlačiti i ulizivati Erdoanu, koji, ako me sjećanje ne vara, s antifašizmom, također, ne stoji baš najbolje. Veliki brko s Bosfora nešto je poput sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake, koji, zna se, tradicionalno u porodičnom krugu slavi sve moguće pobjede nad antifašizmima i drugim izmima...

Nije neočekivano da Izetbegović preskače antifašističke obljetnice. Zbog njegovog skoro patološkog antikomunizma, bilo bi čudo neviđeno da je drugačije. Sutjesku su, međutim, zaobišle i ljevičarske zvijezde. Nikoga iz vrha SDP-a i DF-a. I oni, valjda, imali ranije preuzete obaveze. Nema ni kandidata Željka Komšića i Denisa Bećirovića. Čujem da je Komšić imao lakši operativni zahvat pa, moguće, to objašnjava njegov izostanak.

Ali, evo, Bećirović je, navodno, zdrav i živahan. I opet ga nema. Ili se vješto kamuflirao da ga ne skontamo! A možda je, jednostavno, Sutjesku preskočio da se ne zamjera desničarskim jaranima iz A-sda, koji, zna to i vragolasti Denis, baštine neke druge revolucije. Poput one iranske islamske...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.