MINUTA

Ko su federalni Davidi?

Piše: Bakir Hadžiomerović

18.7.2018

Malo je takvih kao Željko Ćosić! Sjećate se, čovjek je svojevremeno obavljao dužnost pratioca, vozača i najbližeg saradnika Joze Leutara, bivšeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH i nedopustivo zanemarene žrtve brutalnog atentata izvršenog u centru Sarajeva. Ćosić će slučajno preživjeti napad. Doduše, tri-četiri gelera iz paklene eksplozivne naprave montirane u službeni automobil marke Golf zadržat će u glavi i trajnom vlasništvu. Dogodilo se to 16. marta 1999. godine.  

Zahvaljujući jednom časnom sudiji koji, nažalost, više nije među živima, a o Salemu Misi govorimo, Ćosić će u dugom sudskom procesu biti oslobođen optužbi za atentat na samog sebe i na bliskog prijatelja. Unatoč besprizornim montažama SDA-ovih režimskih istražitelja pravilno raspoređenih po policijskim i tužiteljskim strukturama u glavnom gradu BiH, sudija Miso nevinog će i poštenog Želju kutarisati već ukalkulirane višedecenijske robije i poslati ga doma unesrećenoj obitelji. Misina oslobađajuća presuda vratila nam je tada nadu da pravda u postdejtonskoj BiH, ipak, postoji!

Međutim, još samo naivni misle kako se ovdašnji belaji događaju, onako, spontano i bez naročitog razloga, da su, dakle, lišeni političkog naslijeđa vječito vladajuće SDA. N. N. lica odgovorna za Leutarovu likvidaciju i dalje su, kako se to službeno kaže, nedostupna organima gonjenja, a čak su i nepopravljivi optimisti izgubili vjeru da će slučaj ponovo dospjeti do suda.

Svojevremeno je bivši federalni ministar unutrašnjih poslova Muhamed Bešić razočarano konstatirao kako atentat na zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena nikad neće biti rasvijetljen, jer je policijsko-tužiteljska istraga godinama opstruirana, a na kraju i dosljedno uništena. Ni slučaj „Ugljen“ nikad nije stigao do suda. Obično tako biva kad režim naručuje likvidacije i štiti ubice. Ako već nisu u mogućnosti optužiti nevine ljude, onda se slučaj zaključa kao nerasvijetljen. Nabrajalica kaže - Leutar, Ugljen, Mušan Topalović Caco, Ramiz Delalić Ćelo, porodica Sefera Halilovića, a vi sami nastavite dalje...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.