MINUTA Bakir Hadžiomerović

Složna braća i Lidija Puzigaća

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

Hrvatska demokratska zajednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata združeno su i djelimično uspješno odgodili usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i mandatima u federalnom Domu naroda. Doduše, blokada im je tek privremenog karaktera, a teško je povjerovati da će jeftini administrativni trikovi i ciljane opstrukcije Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku naročito koristiti u podmukloj zavjeri stvaranja haosa i anarhije u Federaciji BiH.

Prije ili kasnije, zakon će stići do Ustavnog suda FBiH. I tu bi konačno trebalo eutanazirati namjere HDZ-ovaca da predstojeće izbore srozaju na popis zapadnohercegovačkih glasača i simpatizera kockastih glava sa plakata te novu četverogodišnju okupaciju vlasti od urotničkog društvanceta koje je kidnapovalo cijeli jedan narod za vlastiti profitni užitak.

Veseli i raspjevani duet na čelu entitetskog Doma naroda (radi lakšeg razumijevanja čitave problematike krstit ćemo ga kao Lidija Puzigaća) očigledno se (samo)smatrao dovoljno inteligentnim i politički lukavim pa su izjašnjavanje o izmjenama Izbornog zakona nehajno i u startu podmetnuli pod vitalni nacionalni interes. No, kiseljačko-drvarskoj kadrovskoj koaliciji nije uspjelo da namami delegate u tu klopku. Kako se ono kaže, odbijeni su s indignacijom...

Sad se najavljuje Puzigaćina smjena na prvoj narednoj sjednici. No, konačni ishod takvog plana krajnje je neizvjestan i u skladu s čuvenom krilaticom da samo sloga Srbina spašava.

U federalnom slučaju, Puzigaćina sudba kleta zavisi od dobre volje HDZ-a, koji bi eventualnu smjenu svog strateškog partnera elegantno mogao proglasiti hrvatskim vitalnim interesom. Ukoliko se tako namjesti, onda će Lidija Puzigaća i dalje ostati u sedlu da stereo jaše i mamuza. A jesu li i u kojoj mjeri HDZ-ovci za Dragu i Dom (naroda) spremni, saznat ćemo do kraja ovog tjedna, sedmice, hefte...

Više o temi Bakir Hadžiomerović

MINUTA
OPET ON Milorad Dodik
MINUTA
Ko su federalni Davidi?
NA VRH

Podijeli članak na