MINUTA

NO PASSARAN Ne ostaše, odoše, ustaše...

Piše: Bakir Hadžiomerović

27.7.2018

Odluka nove španske vlade o konačnom spaljivanju fašizma obradovala je i ohrabrila civilizirani svijet. Ljevičarski premijer Pedro Sanchez najavljuje usvajanje „Zakona o historijskom sjećanju“ za protjerivanje i zatiranje preživjelog fašističkog naslijeđa. Dislocirana će biti i grobnica diktatora Francisca Franca koja se nalazi u mauzolejskom kompleksu „Dolina palih“ u predgrađu Madrida.  

Inače, morbidni Franco svojevremeno je naredio da se upravo na tom mjestu izmiješaju posmrtni ostaci ubica i njihovih žrtava. Nešto slično o „svenacionalnoj pomirbi“ i posthumnom miješanju kostiju fašista i antifašista sanjario je i Franjo Tuđman. Bivši general JNA i naknadni vrhovnik taj umobolni čin planirao je obaviti na ruševinama ustaškog konclogora u Jasenovcu...

Zanimljivo je i to da se Španci iz higijenskih razloga namjeravaju riješiti ostataka poglavnika Ante Pavelića i njegovog najodanijeg koljača Maksa Luburića. Obojica su, poznato je, nakon Drugog svjetskog rata zbrisali pod Francove skute, da bi na kraju i crkli u Španiji.

Budući da su notorni zlikovci bh. porijekla (Pavelić je rođen u Bradini kod Konjica, a Luburić u Humcu kod Ljubuškog), vrlo je izvjesno da s Pirineja na Balkan stigne zahtjev za istovar fašističkog tereta tamo gdje je sjeme zla i ižđikljalo. Ukoliko se to zbilja dogodi, onda bi odluka novih španskih vlasti o obračunu sa fašističkim otpacima mogla imati dalekosežne političke posljedice u BiH.

Posebno je to važno zbog poražavajuće činjenice da previše bh. zvaničnika otvoreno podržava i slavi fašizam. Uostalom, kad bi se ovdje dosljedno primijenio evropski civilizacijski model obračuna sa historijskim nesojem, mnoge ulice, škole i trgovi postali bi bezimeni. 

Od Jure Francetića, Mile Budaka i Mustafe Busuladžića, preko Draže Mihailovića, pa uzduž i poprijeko širom naše jedinstvene, suverene i nedjeljive Bosne i Hercegovine...


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.