MINUTA

NEOPISIVO U laganju je snaga!

Piše: Bakir Hadžiomerović

30.7.2018

Rasuo se k'o s balkona perje Šefik Džaferović po Bosni i Hercegovini. U crnim službenim limuzinama, pod crveno-plavim rotacijama i policijskom pratnjom koje đuture „duži“ u funkciji trećine kolektivnog šefa bh. parlamenta, iznuđeni kandidat o državnom trošku i na besplatnom akciznom gorivu tumara po stranačkim sijelima cijela dva mjeseca prije nego što je to zakonom propisano. Da je momački uranio i pravila prevario, poznato je, naravno, i trutovima iz Centralne izborne komisije BiH. Međutim, CIK-ovci su na godišnjem gdje „u hladu bora, pod zidom čempresa“, što bi rekao Ćiro Blažević, galvaniziraju tijela za teški sraz u oktobru.

U SDA se ne dangubi, pa je, uz Džaferovićevu, svečano otvorena i plakatirana kampanja karizmatičnog Ramiza Salkića, stranačkog kandidata za potpredsjednika Republike Srpske sa adresom prebivališta u suprotnom entitetu. Najdugovječniji federalac u Dodikovoj guberniji, političar kojeg bošnjački povratnici viđaju učestalo kao i novčanicu od 200 KM, ovo kišno ljeto provodi radno i propagandno. I on se začešljao za još četiri godine lagodnog foteljaškog života. Jer, znamo to, radi se o odgovornom porodičnom kadru, čovjeku koji skrbi i brine za egzistenciju vlastite, u Gradu soli trajno situirane familije.

O šupljim obećanjima koje neselektivno emitiraju predsjednički kandidati SDA tokom njihove ispredpredizborne kampanje moglo bi se do sudnjeg dana, a i malo preko toga. Ipak, izdvaja se Džaferovićeva najava da će lično i personalno osnovati nekakav centar za progon ratnih zločinaca. Kaže, ima i osiguranu finansijsku konstrukciju...

Realno, već godinu i po dana u javnom se diskursu nije pojavila bestijalnija laž. Kliznula je s jezika navodnog pravnog eksperta i direktnog saučesnika Bakira Izetbegovića u onom čuvenom moralnom sunovratu i državnoj veleizdaji sa haškom revizijom presude za genocid iz sarajevske Vijećnice.

Neopisivo, Šefiče!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.