MINUTA

Reisova lekcija i država (ne)vjernika!

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

3.8.2018

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, nešto manje od jedan posto bh. građana izjasnilo se kao ateisti, odnosno agnostici. Preostala nadmoćna većina su vjernici - muslimani, pravoslavci i katolici. Dakle, ako je do statistike, Bosna i Hercegovina je zemlja bogobojaznih ljudi.

Postoje male laži, velike laži i statistika. Pretpostavljam da je i ova mudra dosjetka rukovodila reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića kad je nedavno u dalekoj Americi govorio o licemjerima u vjeri i politici. “Imate licemjere koji su uvijek tu, među vama, zajedno s vama i u džamiji, i u crkvi, i na drugim mjestima... Ljudi u politiku ulaze iz različitih pobuda.”

Mada je kristalno jasno kome se, zapravo, Kavazović obraća, nesumnjivo je da će ovdašnjim “čuvarima nacije” reisove riječi, kako se to obično kaže, ući na jedno i izaći na drugo uho. Priča će se nastaviti po starom uhodanom šablonu, gdje se religija brutalno zloupotrebljava za osvajanje vlasti. U konkretnom (bošnjačkom) slučaju, nedostižno prednjači SDA, kojoj strateški raspoređeni kleroagitatori iz takozvanog primarnog ešalona IZ-a, svjesno i dobrovoljno, ali ni za živu glavu volonterski, obavljaju funkciju vjersko-stranačkih filijala na terenu.

Zato je ohrabrujuće, pošteno, a moguće i Bogu milo, da reis Kavazović u ovom predizbornom ljetu glasno upozorava na, kako kaže, “feudalnu državu s nacionalnim despotima” i opasnostima od zastranjivanja društva, koje “isključivo odgovara političkim elitama na vlasti”, ogrezlim “u pošastima korupcije i kriminala”.

Ukoliko su zbilja iskrene i bez fige u džepu, reisove poruke će iscjeljiteljski djelovati na izmanipulirane nesretnike što mazohistički nasjedaju na ljigavu patetiku i višedecenijske obmane o “svojoj vjeri, na svojoj zemlji”, dok im se istovremeno država nezaustavljivo raspada pod terorom nesposobnih nacionalnih vođ(ic)a, kancerogenog stranačkog nepotizma i udruženih pljačkaških poduhvata.

Kako rekosmo, čak je i popis stanovništva statistički kruto ustanovio da je ovo zemlja pravovjernika. A tu se, jelte, poštuju Božiji i ljudski zakoni. Ne laže se, ne krade, loše stvari se ne rade...

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.