MINUTA

Dugo smo vas čekali...

Piše: Bakir Hadžiomerović

17.8.2018

Ovih dana ukazao se arhivski videouradak sa Osnivačke skupštine SDS-a u Nevesinju, gdje tadašnji čelnici friško formirane SDA pred Radovanom Karadžićem izražavaju zadovoljstvo i ličnu zahvalnost budućim četnicima i ratnim zločincima zbog njihove odluke da se politički (samo)organiziraju. „Dugo smo vas čekali“, glasila je morbidna pozdravna poruka što su je u nevesinjskom Domu kulture 1990. godine zloslutno ispalili prvaci nacionalne stranke „muslimanskog povijesnog kruga“. Malo je Drine proteklo, a okupljeni polusvijet iz zagušljive sale zasjeo je na vlast.

Nepunih godinu i po od nevesinjskog sijela, SDS, JNA i režim u Beogradu pokrenut će brutalnu agresiju na našu domovinu i izvršiti genocid nad Bošnjacima. Ironično jeste, ali upravo je Nevesinje predstavljalo pionirski primjerak grada etnički očišćenog od sunarodnjaka, „onih koji su SDS dugo čekali“, a sve kako bi, jadnalitimajka, „Nijazove komuniste“ združeno skinuli s vlasti početkom devedesetih prošlog stoljeća.

Iako su posljedice njihove vlasti bolno katastrofalne, naprosto je fascinantno da se ovdašnji nacionalisti ni nakon rata nisu razdvajali i politički udaljavali. Naprotiv! 

Svojevremeno je tvorac Dejtonskog sporazuma Richard Holbrooke svjedočio da se rukovodstvo SDA žestoko protivilo prijedlozima za ukidanje SDS-a i proglašavanje Karadžićeve stranke terorističkom organizacijom. Pretpostavljam, taj idiotski stav podvodili su pod ugrožavanje demokratskih prava vječnog političkog partnera kojeg su, kako se ono kaže, „dugo čekali“...

Nacionalisti su svezali zastave i za ove izbore. Strogo koordinirani verbalni ratovi sve su glasniji. Uz sukobe sa SDS-om, SDA će vlastitu kvazipatriotsku kampanju o bošnjačkoj ugroženosti bildati svađajući se sa Miloradom Dodikom i HDZ-om. A kad prođe oktobar, i CIK naštima rezultate, s njima će pokušati okupirati vlast.

Stari je to fol. Al' redovno prolazi kod raje...



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.