MINUTA

Zastupnik od milion maraka

Piše: Bakir Hadžiomerović

20.8.2018

„Promocija knjige Država Bosna i Hercegovina u fokusu autora prof. dr. Denisa Bećirovića će se održati u ponedjeljak, 27. avgusta 2018. godine u Vakufsko-administrativni centar Kiseljak sa početkom u 17.00 sati.“ 

Ovim nepismenim citatom zvanično je najavljen predizborni skup kandidata SDP-a za Predsjedništvo BiH. Realno, nesumnjivo, konsekventno, izbor lokacije za kiseljačko druženje, kao i populistički šmek iz naslova potencijalnog literarnog odrona, savršeno bi pristajali iznuđenom predsjedničkom kandidatu SDA, notornom uhljebu i ublehašu Šefiku Džaferoviću.

Međutim, izgleda da su partijski čelnici definitivno pomiješali gradivo u vezi sa recentnom Bećirovićevom kandidaturom. Stoga je svako dobronamjerno upozorenje poželjno i neophodno! Ne da bi se, eventualno, naškodilo „SDP-ovom Denisu“ (njegove šanse za izborni trijumf svakako su na strogom teoretskom nivou, što će vam, uostalom, u četiri oka priznati i prominentni SDP-ovci), već kako bi u Alipašinoj 41 konačno shvatili da će Bećirovićevo pogubno desničarenje, te bezrezervna podrška jednom prilično ljigavom kvazipatriotizmu, u oktobru partiju skupo koštati.

Nisam siguran koliko su Nermin Nikšić i drugovi uopće toga svjesni, ali iz bogatog iskustva znamo da ljevičari i socijaldemokrate u „zemlji za sve nas“ nikad nisu opraštali ideološka šaranja i koketiranje s glasačkim tijelom koje svakako, po komandi i sistemskom nepotizmu, glasa za SDA-ovu „snagu naroda“. Taj poražavajući novi primitivizam danas personificiraju bradati bilderi koji, ako treba, za stranački račun kolju po kućama. Drugi je to svijet i nadam se, drugarice i drugovi, da tamo nećete zalutati...

Pošto ih je dvodecenijski zastupnik od milion budžetskih maraka uoči zvaničnog početka kampanje „zakucao“ talovima sa A-sda i opskurnim radikalima poput Sejfudina Tokića (kojim upravljaju Mustafa Cerić i hairlija sa američke crne liste Hasan Čengić), u SDP-u ništa konkretno nisu poduzeli kako bi sanirali nastale štete. Naprotiv, nastavljaju srljati za novim vođom koji se odriče partije čiji je formalni kandidat. Umjesto crvene boje i simbola najvažnije ljevičarske stranke u BiH, scenom će, uz naslovnicu Bećirovićevih ukoričenih sabranih saopštenja, dominirati fotošopirani portret u gadljivo neprirodnim gabaritima.

Ako je to socijaldemokratija, onda sam i ja osnivač SDA!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.