MINUTA

Šefik i Elvira, ko to tamo svira?

Džaba je ulaz. Jer, ko bi platio da ga sluša

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

3.9.2018

U njemačkom Štutgartu, gradu, sprema se spektakl. Stranački teferič s niskotiražnim pripadnicima estradno-političkog džet-seta održat će se 8. septembra, tačno u osam navečer. Zakupljena je “Filderhalle”, razmontirani su koševi, uklonjene pokretne tribine, a na parket su pristavljene plastične stolice, kineski stolovi i zeleni stolnjaci.

Neuglednu ćeliju Stranke demokratske akcije u Leinfeldenu spopala je nesvakidašnja organizacijska gungula. Cirkulišu aktivisti, članovi i samosvjesne obožavateljke. Dominira njemački žamor uz poneku psovku iz zavičaja. Zaduženja se dijele (ti to uradi, ti to završi…), štampa se promotivni materijal, na majice i kape, čarape i gaće, štanca se logo od 24., šestog i prvog slova abecede.

Pripremljena je raznovrsna meza u tri slijeda, zaključno s desertom. I piće za mladiće. Ima svega, da štogod ne zafali! Kafe i čaja, obične i kisele vode, soka negaziranog, “kole”, energetskih napitaka, piva bezalkoholnog...

Dugoočekivanu manifestaciju “Svi za Bosnu i Hercegovinu” za povijest će zabilježiti kamere lokalne sarajevske televizije, čija tehnička ekipa “u kopačkama” spremno čeka prvi sudijski zvižduk i put na tezgu kod Angele Merkel.

Za groznicu subotnje večeri pobrinut će se iskusni “Euro bend” sa poznatom interpretatorkom zabavnih sadržaja Elvirom Rahić. Njihov performans vesela je uvertira za monotoni nastup glavne zvijezde. Navodno je planirano da, prije konačnog ukazanja Šefika Džaferovića na stejdžu, Elvira s rajom otpjeva svoj najintrigantniji muzički broj “Šanse su ti male”.

I onda, u krešendu, dakle kulminacija, dok bubnjar udara završni tuš, a harmonikaš razvlači previsoke tonove, predsjednički kandidat SDA se, uz asistenciju mladih stranačkih aktivista, improviziranim stepenicama uspinje na binu. I tu počinje da priča...

Džaba je ulaz. Jer, ko bi platio da ga sluša? I to još u Njemačkoj.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.