MINUTA

Kosovska balvan revolucija

Iskustvo nas uči, što je više SDA, to je manje BiH!

Piše: Bakir Hadžiomerović

10.9.2018

Balkansko bure baruta uzvraća udarac! Jučerašnja posjeta srbijanskog predsjednika nezavisnom Kosovu, te propagandni igrokaz Aleksandra Vučića da se probije do zabačenog sela Banje na sjeveru države, osvježila je loše i mračne uspomene. Vraćaju se slike kad se preko barikada, nacionaliz(a)ma i mržnje u raspadajućoj Jugoslaviji „događao narod“...

Sve je, dakle, ličilo na Kninsku krajinu iz avgusta 1990. godine. Traktori i balvani na cesti, policijske patrole, transparenti i uvrede, uz poneki prijeteći rafal iz kalašnjikova. Da se razumijemo, drugi su akteri, zastave i orlovi, ali princip je isti!

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj dogovorno je zabranio posjetu srbijanske delegacije navodno iz sigurnosnih razloga. „Odluka stupa na snagu odmah!“, naredio je tamošnjoj policiji. Do bola patetično, Vučić se onda telefonom obratio Srbima iz „zabranjenog sela“, a beogradske novinare očinski posavjetovao „da se odmah vrate i ne rizikuju živote“ kad već, jelte, predsjednik lično žrtvuje vlastitu glavu.

Poznato je da se u zadnjih sto godina svaki balkanski belaj namirio preko Bosne i Hercegovine. Tako bi, nažalost, moglo ostati i nakon najnovije srpsko-kosovske brakorazvodne parnice o čijim stvarnim modalitetima i teritorijalnim rješenjima zvanično Sarajevo pojma nema.

Poražavajuće je, zato, posmatrati nesposobni šefovski tronožac ovdašnje državne vlasti - Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Denisa Zvizdića - kako nezainteresirano drinca i pogubno izbjegava diplomatsku borbu za cjelovitost BiH vratiti u igru na svjetskoj sceni. Umjesto odgovornog lobiranja za odbranu i zaštitu naše zemlje od mutnih pregovora o budućnosti Kosova, oni obilaze stranačka sijela, ispijaju kafe i gule jabuke očekujući valjda još osam godina kriminalne vlasti. U kojim bi se ova država i definitivno raspala. Jer, iskustvo nas uči, što je više SDA, to je manje BiH! Ako ne vjerujete, pitajte Milorada Dodika ili Dragana Čovića.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.