MINUTA

Bespuća povijesne gluposti

Za jogurt spremna

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

14.9.2018

Evropski parlament konačno je sankcionirao mađarskog premijera Viktora Orbana. Tvorac “žilet-žice” i populista upitne mentalne uračunljivosti upisan je u klub nepoželjnih državnika zbog kontinuiranog kršenja civilizacijskih vrijednosti. Mada je odluka donesena uvjerljivom zastupničkom većinom, na europaušalima zbrinute hrvatske desničarke odlučile su ostati uz svog ideološkog uzora i kolektivno glasati protiv Orbanovog kažnjavanja!

Podrška iz Hrvatske načetom diktatoru nikoga nije iznenadila. Uostalom, poznato je kako aktuelna HDZ-ova vlast u Zagrebu baštini jednako zaostale tekovine i da se radi o istom šovinističkom šrotu!

Nedavno je “bespuća povijesne gluposti” iznova demonstrirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U intervjuu za austrijske novine natovarila se nepodopštinama koje ni remorker ne bi bio u stanju povući, ali je ipak uspjela zadržati rejting najpopularnije političarke u nacionalizmom nabrijanom susjedstvu.

Tamo gdje medo donosi poštu (a na takvom terenu predsjednica je provela djetinjstvo), svakodnevni život i lokalna trgovina monotono se klatare. Pa, tako, u seoskom granapu stalno prodaju kruh od istog pekara. Mlijeko na police redovito stiže s iste farme. Oni sretniji, kakvi su, eto, živjeli u Kolindinoj rodnoj Grobinšćini, mogli su u prodavnici kupiti i jogurt. Doduše, uvijek je to bio jedan te isti jogurt, međutim i najstariji žitelji Grobničkog polja znali bi reći da se jogurtu ne gleda u zube...

U tom jednoličnom jogurtu čučali su svi Kolindini mladalački nemiri. Željela je birati između više njih različitih, ne pristajući zadovoljiti se samo jednim i jedinim. Htjela ih je što više kušati i osobno testirati. U očajničkoj potrazi za jogurtima raznim, iz Grobinšćine će se otisnuti u Rijeku, a potom i preko bare, u Ameriku...

Za sve to vrijeme strahovala je od represivnog komunističkog aparata. Znala je, naime, da UDBA i u jogurt puše. Pa je u onoj pokojnoj tamnici naroda, čiji se maršal javno izjašnjavao kao Hrvat, mlada Grobničanka ispod petokrake na pionirsku kapu za svaki slučaj zašila šahovnicu, vjerujući da će Franjo Tuđman jednog dana skinuti JNA činove i Hrvatima donijeti demokratiju. Kad se to dogodilo, Kolinda je već bila “za jogurt spremna”!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.