MINUTA

Lešinari, dalje kandže od Kinđeta!

Takva je kod nas gradnja. Kad te nema, nema te dibidus!

Piše: Bakir Hadžiomerović

25.9.2018

Da ima dunđera koji bi i givikt pokvarili, to znamo, jel' da? Da možeš biti beznadežno glup i korumpiran, a istovremeno se k'o paun šepuriti u ulozi istaknutog člana vladajuće stranke, i to smo čuli, jel' da? Sve je to, „štulićevski“ da vam kažem, maloumno, sramotno, ponižavajuće!

Nezaustavljivi društveni sunovrat pouzdano počinje kad polusvijet zasjedne na pozicije i funkcije, pa stražnjicom stane donositi odluke o kojim pojma nema. Prije dvadeset i kusur godina nametnut je oktroiran zakon gdje se državni poslovi daju na upravljanje samo nesposobnim i isključivo nepoštenim kadrovima. Krenulo je to s procvatom demokratije. Kad su građani po slobodnoj volji i nečistoj savjesti odlučili da ih zajašu divlji nacionalisti i neiživljeni likovi. Koji će onda rastjerati pitomu i civiliziranu konkurenciju.

U intermecu te sumorne priče odvijalo se ideološko-vjersko (pro)čišćenje, brutalna destrukcija nekadašnjih kozmopolitskih vrijednosti i kolektivni mentalni povratak u feudalizam koji smo, glede i unatoč, nekako preživjeli i preko leđa pregurali. Istina, uz traumatične posljedice!

Nekidan je neutješno razočarani Vjećo Tolj, doživotni prijatelj i valjda najvažniji Kinđetov saigrač, samo za raju „Kod Tetka“ cinično izdeklamovao nazive košarkaških „giganata sa dna kace“ pozvanih da uveličaju ovogodišnji „Memorijal Mirza Delibašić“. Svaka čast basketu i sportu općenito, ali istina je da ni za jednu od navedenih ekipa nikad u životu nisam čuo.

I mada već (pre)dugo izbjegavam sudjelovati u košarkaškim događajima i sumnjivim projektima pod visokim naponom i niskim pokroviteljstvom Haruna Mahmutovića i Dine Konakovića, to svakako nije dovoljan razlog da se prešuti najnovije neprimjereno srozavanje jedine manifestacije kojom čuvamo uspomenu na „najboljeg svih vremena“.

Poput dobronamjernog Vjeće, izborom učesnika turnira jednako su konsternirani i Kinđetovi nasljednici. Zato su Danko i Dario bratski udružili snage kako bi spriječili nova poniženja i zloupotrebu njihovog oca u režiji lokalnih gulanfera okupljenih oko posmrtnih ostataka KK Bosna. Po običaju, „fina gradska raja“ hinjski šuti, a ustvari podržava lešinarenje nad legendom. Takva je kod nas gradnja. Kad te nema, nema te dibidus! K'o Kinđetove ulice u Sarajevu...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.