BAKIROVA MINUTA

Izbori reisa Kavazovića…

Piše: Bakir Hadžiomerović

2.10.2018

Ostalo je još nekoliko dana do izbora. Kampanja je u krešendu! Vladajuće stranke lažima i falsifikatima pokušavaju osigurati novi mandat. Narod zna, prevara se sprema! Uz zaglušujuću buku bolida Formule 1, Milorad Dodik uslikao se s Vladimirom Putinom. Ruski vladar odvojio je tri minute vlastite pažnje za “Laktašenka”, a nakon što se riješio iznuđenog fiziološkog tereta, posvetio se važnijim gostima.

Nakon preživljene blamaže, silnik za lokalnu (zlo)upotrebu izgledao je poniženo i, nekako, odbačeno. Akutno stanje dezorijentiranosti potvrdit će i tokom razgovora za režimski RTRS. Novinare bi, zbilja, trebalo zakonski sankcionirati zbog intervjuiranja nesretnika u stanju šoka...

Ali, nije samo predsjednik Republike Srpske šokiran! Omiljena predizborna disciplina Denisa Zvizdića je “ispaljivanje” ubleha, u koje ne vjeruje ni poslovično lažljivi Bakir Izetbegović. Da se beznadežno zapetljao u petljavini, Zvizdića su dobronamjerno upozorili bh. ekonomisti. Međutim, nesuđeni kandidat za Predsjedništvo BiH pouzdano računa na kratko pamćenje simpatizera Stranke demokratske akcije.

I mora se priznati da je donekle u pravu!

Dok prosipa propagandu o navodnoj ugroženosti Hrvata, uz logističku podršku zvaničnog Zagreba, Dragan Čović priprema veliku izbornu prevaru, u kojoj će za stožernika, osim izmanipuliranih živih, glasati i mrtvi. Razumljivo je da Čović strahuje od rezultata Željka Komšića, o čijem je legitimitetu zakukuljeno progovorio i reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein Kavazović.

- Ne smatram dobrim da pripadnici jednog naroda biraju zastupnike iz drugog naroda gdje god je ravnopravnost u zastupljenosti naroda u institucijama vlasti Ustavom određena i zajamčena. No, ne smatram dobrim ni da se taj bitni princip u organizaciji vlasti u BiH stranački zloupotrebljava - poentirao je Kavazović.

Mada nije spominjao imena, čisto sumnjam da je reisu-l-ulema u “Večernjem listu” problematizirao kandidaturu, recimo, Boriše Falatara. Također, Bošnjacima je “išaretio” da podrže kandidata iz svog naroda. Po običaju, nije otkrio vlastitog favorita. Jer, glasanje je tajno. Ako se drugačije ne odredi…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.