MINUTA

ŽELJKO K. Igrač s klupe SDA!

Pretprošle nedjelje se po treći put “omrsio” mandatom u Predsjedništvu BiH

Arhiv

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

15.10.2018

Na internetskim bespućima povijesne zbiljnosti ovih se dana ukazao snimak “60 minuta” iz davne 2006. godine, gdje tadašnji kandidat za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda uvjerava kandidata za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda da bi budućnost naše domovine mogla biti ozbiljno ugrožena.

Uglavnom, Haris Silajdžić autoritativno poručuje Željku Komšiću: “Smatram da, ako živimo u sistemu etničkog predstavljanja te ako Bošnjaci biraju bošnjačkog predstavnika, a Srbi srpskog, nije pravedno prema Hrvatima da neko za njih bira njihovog predstavnika. To je opasno za BiH i to će građanima hrvatske nacionalnosti ogaditi BiH. Hrvati će zbog toga tražiti treći entitet!”

Unatoč političkim razlikama, obojica su na izborima osigurala sinekure koje nudi Titova 16. I živjeli su sretno i složno! Usput nas je nekadašnji čelnik rahmetli Stranke za BiH veleizdajničkim rušenjem takozvanog aprilskog paketa svjesno strovalio u višedecenijsku kanalizaciju. U posljednje vrijeme navodno se smuca na potezu od Indije do Istanbula. U Sarajevo rijetko navraća.

Četiri jeseni nakon televizijske svađe sa Silajdžićem, Komšić, na krilima SDP-a, obnavlja predsjednički mandat, a pretprošle nedjelje se po treći put “omrsio” funkcijom u državnom Predsjedništvu. Zvanično se, blago nama, izjednačio s rekorderom Alijom Izetbegovićem!

U međuvremenu je ranio Partiju koja ga je stvorila, a potom i beznadežno uništio Demokratsku frontu. Nakon što su se, evo, stekli realni preduvjeti da se vlast skroji bez SDA, Komšić ponovo dokazuje vlastitu posvećenost spašavanju stranke “muslimanskog povijesnog kruga” od tavorenja u opoziciji. Tako, valjda, taktiziraju rasploživi igrači s rezervne klupe SDA.

Sve je relativno, krhko nam je znanje! Ali, Željko Komšić vjerovatno nikad ne bi dobacio predaleko da ga prije dvije decenije, negdje u Novom Sarajevu, Marin Ivanišević, uz najbolje namjere, nije izvukao iz teškog naftalina. Kupio mu crno odijelo, cipele po mjeri i kravatu crvene boje kako bi zbunjenim drugovima i drugaricama u SDP-ovoj općinskoj organizaciji anonimnu akviziciju predstavio u najboljem mogućem svjetlu. Ostalo je, nažalost, poznato...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.