MINUTA

Kusta na savjetničkom putu

Zlu ne trebalo, gladan da ne ostane...

Piše: Bakir Hadžiomerović

17.10.2018

Nedim Tabaković Čuka svojevremeno je društvu za stolom ispričao kako je bijeli frižider marke „Obodin“ iz inventara prijeratnog „Šetališta“ (koje i danas egzistira preko puta sarajevske Druge gimnazije), svakoga dana u svakom pogledu morao biti opskrbljen sa tridesetak komada tvrdo kuhanih jaja. „Kad bi ga baš krenule pive, mezio je isključivo posoljena jaja.“

Za beznadežno zapušteno bh. društvo, asortiman robe iz frižidera nekih davno ugašenih života potpuno je nebitan podatak. Međutim, povod za priču prilično je aktuelan. Jer govorimo o odluci Milorada Dodika da za savjetnika u Predsjedništvu BiH imenuje svog dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog partnera u oblasti građevinarstva Emira Kusturicu. Nekadašnji Sarajlija i bivši režiser, naime, ljubitelj je hladne pive i tvrdih jaja iz Čukinih sjećanja.

Nema dileme da Dodikov plan sa Kustom na savjetničkom putu sadrži sve elemente jeftine provokacije dežurnog provincijalca na račun glavnog grada Bosne i Hercegovine. U kojem, slijedom Ustava ove zemlje, „srpski član iz srpskerepublikesrpske“ namjerava protraćiti naredne četiri godine.

Nije pouzdano, nije provjereno, ali priča se da u Lijevče polju još ima ilegalaca što su spremni zakleti se u nerođenu praunučad da je, poslije obznane najnovije Dodikove namjere, u laktaškim birtijama hitno modificirana, inače u tom kraju tradicionalno nepopularna, ustaška budnica iz onog rata: S Mokre Gore vila kliče, oglasi se savjetniče...

I savjetnik ih je poslušao! Kao da, nebudiprimijenjeno, valja hvalospjeve o Edinu Džeki: „Dodik na manevarskom prostoru djeluje kao najbolji centarfor na svijetu. Čuvaju ga svi, ali kada lopta poleti u šesnaesterac, on je nezaustavljiv. Sposoban je da otrese dvojicu protivnika s leđa i da postigne gol", poručio je „mokrogorac“ ravnogorskih načela.

Uglavnom, izbori su završeni, pobjednici proglašeni, a bivši članovi Predsjedništva BiH već kupe prnje iz prostranih kabineta. Tamo će se uskoro useliti novi igrači. Zajedno sa novim savjetnicima. Nama u Sarajevu ništa drugo ne preostaje nego da pripremimo tvrda jaja. Zlu ne trebalo, Kusta ako navrati, gladan da ne ostane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.