MINUTA

Lijanovićev mesni doručak

Providno poput vode, isparile su naslagane gomile dokaza…

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

23.10.2018

“Dragana Čovića sigurno pobjeđujem u listopadu, ali važno je u Državnom parlamentu osigurati podršku za reforme i nacionalne stranke zajednički srušiti s vlasti.”

Ako ste pomislili da je navedena izjava izvučena iz novijeg predizborno-patriotskog arsenala Željka Komšića, grdno se varate! Tako je, zapravo, u funkciji kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nedavno govorio Jerko Ivanković-Lijanović, vlasnik propale narodnjačke stranke (K)Radom za boljitak.

Zbog utaje poreza i nezakonitih finansijskih egzibicija u predmetu “Meso”, Sud BiH nepravomoćno je osudio kontroverznog političara na 12 godina strogog zatvora. Ovo je već druga prvostepeno izrečena kazna za Jereta - kako jednom od četvorice mesarske braće tepaju u nekada imućnoj širokobriješkoj obitelji.

Naime, nakon dokumentiranih muljanja s budžetskim poticajima namijenjenim poljoprivrednicima širom Federacije BiH (u vrijeme dok je u plavoj majici sa srcem na grudima obavljao funkciju resornog entitetskog ministra), devet godina robije fasov'o je i na Kantonalnom sudu u Tuzli. Za ovu priču potpuno je nebitno, ali ipak spomenimo da je Jerko Lijanović na oktobarskim izborima osvojio skromnih šest hiljada glasova.

U međuvremenu je propala nekadašnja obiteljska firma, a višemilionsku imovinu iz ugašenih pogona i zapuštenih skladišta konfiskovale su i raznijele banke te nemilosrdni hercegovački lihvari.

Meteorski uspon “Lijanovića” počeo je u ratnim godinama. Švercerski poslovi sa mesom i visokotarifnom robom odvijali su se uz punu saglasnost HDZ-ovih glavešina.

Od ratnih zločinaca Mate Bobana i Darija Kordića, preko Bože Rajića i odbjeglog lopova Ante Jelavića, pa sve do aktuelnog stranačkog stožernika Dragana Čovića. Uostalom, da su Čović i Lijanović združeno “pilićarili i čerupali perje”, konkretno potvrđuje njihova zajednička, misteriozno zaturena optužnica. Iz koje su, providno poput vode, isparile naslagane gomile dokaza o carinskim prevarama.

Ali, to su, jelte, neka davno prohujala vremena. Kad je visoki predstavnik po zemlji hodao, sve nas uvjeravajući da ćemo kadli-tadli postati normalna pravna država…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.