MINUTA

Obraz za paušal!

Prava tema nije neboderski predsjednik države u trećem izdanju

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

5.11.2018

Regionalna internet-zvijezda u pričanju viceva, Sarajlija Dino Adilović, nakon oktobarskih izbora, nastupio je u svom karakterističnom stilu. Pa veli ovako: “Veselo je u Demokratskoj fronti, dernek, muzika, gori na sve strane, proslavlja se pobjeda Željka Komšića. Egzaltiranom slavljeniku prilazi neki nepoznati Mujo pa ga pita: Željko, jesi li ti Bošnjak ili Hrvat? A na to će ti Komšić spremno potvrditi - JESAM!” 

Dinin vic dobio je i neočekivan nastavak, da ne kažemo humorističku ekstenziju. Nećete vjerovati, ali u sarajevskoj ćeliji Stranke demokratske akcije na vlastiti se račun zezaju da su im u centrali izdavali striktne naputke kako glasati za budućeg predsjednika države. Tako je ispalo da su ovi što konzumiraju alkohol i druge opijate, zaokruživali Komšića, dok su “šerbetlije” povjerenje ukazalE Šefiku Džaferoviću.

Direktnim posljedicama organiziranog i proaktivnog pristupa na biralištima nedavno se pohvalio i Semir Efendić iz Novog Grada. On tvrdi da smo, zahvaljujući SDA, “umjesto dva člana Predsjedništva BiH, koji će raditi na razgradnji i rušenju države, kroz ove izbore dobili dva člana Predsjedništva koji će graditi BiH”. Komšić se povodom najnovijih Efendićevih insinuacija nije oglašavao...

No, šalu na stranu! Jer, prava tema nije neboderski predsjednik države u trećem izdanju NEGO postizborna raspodjela nacionalno zacementiranih pozicija u bespućima dejtonske ustavne kakofonije. Kako se Goran Opsenica iz Hrvatske demokratske zajednice preko noći prekomandovao u Srbe, a mlada nada Srpske demokratske stranke Nina Bukejlović skončala među Bošnjakinjama, postavlja se ozbiljno pitanje za čije se babe zdravlje Centralna izborna komisija BiH neukusno poigrava s bosanskohercegovačkim nacionalnim identitetima.

I nije prvi put da političari prodaju obraz za paušal, ali je krajnje vrijeme da se lažnom, da ne kažemo paušalnom, predstavljanju, manipulacijama i prevarama između dva izborna ciklusa institucionalno stane ukraj. Neka cvjeta stotinu cvjetova, rekao bi mudri tvorac moderne Kine. Neka, onda, svako ima pravo na slobodno nacionalno izjašnjavanje. Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Bosanci, Hercegovci, Sejdići, Finciji... Sve može, sve se pika i prolazi. Samo dajte, neka to što je čovjek odabrao da bude, tako i ostane! 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.