MINUTA

Gdje je nestao Šefik Dž.?

Samo vi mirno spavajte, rata neće biti...

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

13.11.2018

Budući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dakle, poručuje:

U okviru naših nadležnosti, koje su, nesumnjivo, u BiH najveće, očekujem da Predsjedništvo bude epicentar svih političkih institucionalnih dešavanja u BiH. Očekujem da se svi organi stave u funkciju Predsjedništva BiH, onako kako je to predviđeno Ustavom i vjerujem da je to moguće. Što se tiče Evropske unije, pozivam članove Predsjedništva da napravimo zajedničku odluku i da pozovemo EU da nas primi u status kandidata. S tim u vezi, predložit ću da zajednički prvo posjetimo Brisel. Naputovao sam se i ne pada mi na pamet da mlataram po svijetu samo onako da bih se uslikao i ništa ne radio. Zanima me da svaka posjeta ima neki rezultat, a da bih ostvario rezultat, spreman sam da idem bilo gdje.   

Ne očekujem da je moguće da provodimo samo našu politiku, treba da bude politika koja bi mogla da bude od interesa za sve na nivou BiH, u kapacitetu koliko BiH ima pravo da odlučuje o tim politikama. Vidjet ćemo. 

Druga stvar, zagovaram izgradnju jednog stabilnog političkog društva, koje svakako podrazumijeva preuzimanje potpune odgovornosti lokalnih faktora za političke procese, odbacivanje bilo kakvog stranog miješanja, jer se pokazalo da su sve ove kvalifikacije, koje su, inače, spremni da daju stranci, rezultat njihove promašene politike u posljednjih 20 godina ovdje, u BiH. Ako nema te saglasnosti da se stranci udalje iz institucionalnog političkog života na način da se osigura samo domaćim ljudima da odlučuju, ne znam o čemu bi se moglo uopće dogovoriti u BiH.  

Sve se mijenja, osim “Rolling Stonesa” i kamenja! Ukoliko ste, međutim, pomislili da su naslagane poruke autorski radovi, recimo, Šefika Džaferovića, onda niste potrefili metu. Jer, nakon što se (ima tome i cijeli mjesec) svečano zakleo kako će nastaviti tumarati “Izetbegovićevim stazama revolucije”, sumorni zavidovićki birokrata, sa sarajevskom adresom prebivališta, totalno se povukao iz javnosti. Iscijedila ga, valjda, predizborna kampanja!  

Zato Milorad Dodik ne miruje i intenzivno se priprema za predstojeću utakmicu u državnom Predsjedništvu. A kad se jednom, mašallah, probudi, Džaferović više neće imati kome da piše. Samo vi mirno spavajte, rata neće biti...


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.